torsdag 2 september 2010

Maud Olofssons supertabbe

I morse hittade jag denna utfrågning av Maud Olofsson på Aftonbladet och höll ärligt talat på att gå i bitar.

På frågan vad hon tjänar svarar Olofsson:
"– Vi har en statsrådslön nu som är på 108 000, tror jag. Sedan har jag ett arvode från Centerpartiet som är på 450 000 per år.
– Jag tror att jag får ut runt 50 000 kronor i månaden."

Nja, du, Olofsson. Du har ut över 70 000 kronor i månaden.

Att inte ha koll på 20 000 hit eller dit är obegripligt för de allra flesta som bor i det här landet. Många kommer aldrig att få ut 20 000 kronor efter skatt på ett heltidsarbete.

Samma näringsminister tycker det är ok att sänka ersättningar till arbetslösa och sjuka, och tycker dessutom att ungdomar ska ha ännu lägre lön än andra.

Skamligt.

Efter gårdagens kreativa räkningsexempel från Borg och Reinfeldt så finns det bara en kreativ beskrivning på vad våra folkvalda ministrar håller på med.


Pingat på intressant.

5 kommentarer:

 1. Hmm, en snabb titt i skattetabellerna (http://www.skatteverket.se/download/18.2ef18e6a125660db8b08000340/skatt_30_33.pdf) så skall man på 108000:- lön betala 48% Skatt vilket ger ca 56000:- kvar. Närmare 50 tusen än dina 70. Som hon alltså får ut av sin lön.

  Sen tillkommer de 450000:- kronorna som årligt arvode utöver lönen. Då kommer man antagligen upp i 70000:- men inte i lön som frågan var ställd...

  Som så mycket annat i valrörelser så kan man tolka frågor och ord på olika sätt. Men oavsett vilken variant man väljer så är det en väldig massa pengar ;)

  SvaraRadera
 2. Det där "försvaret" gjorde faktiskt bara saken värre. Frågan som ställdes var: "Vad är din inkomst per månad, alltså vad får du ut i lön?"

  Det går inte att snacka bort. Den nästan halva miljonen hon får från Centerpartiet är mer än de flesta har i lön. det går inte att låtsas som att det inte finns.

  SvaraRadera
 3. Thomas, elektriker2 september 2010 21:44

  Nu tar du väl ändå i, Helen! Det hon "missade" var ju bara ca 240 000 efter skatt. Det kan väl vara lätt att "missa". Själv jobbar jag i den så överbetalda byggbranschen. Men Oops!! Jag får inte ens ut 240 000 efter skatt. Lätt att missa? Hål i huvudet!

  SvaraRadera
 4. Just det. Men det var nästan en halv miljon före skatt.

  Har blivit anklagad för lögn av en mycket förorättad ungliberal för vad jag skrivit på denna sida. Vi har visst skrivit i vår rödgröna vårmotion att utfallet för en TCO-medlem som tjänar 25000 kronor blir en skattökning på sju (7) kronor. Detta pga våra radikala a-kasseavgiftsänkningar. För en LO-medlem blir det sänkt skatt med 149 kronor. Vill härmed bara klargöra att jag är medveten om detta, ber om ursäkt för mitt misstag och erkänner att en liten del av den arbetande befolkningen kommer att få en skattehöjning om sju (7) kronor, även om man tjänar under 40 000.

  SvaraRadera
 5. Jag försvarar inte de höga ersättningarna men tycker inte att hon gjorde en "supertabbe"

  Naturligtvis borde Maud har räknat in arvodet i sitt slutliga svar, men hon redovisar arvodet och lön före skatt.
  Sen är slutet på frågan är som du skriver "alltså vad får du ut i lön?"

  Hon svarar på samma sätt som jag tror att de flesta skulle svara. Alltså vad det står längst ner på lönebeskedet. Jag skulle till exempel aldrig lägga på de ca 3500:- vi får i barnbidrag om någon frågade mig om min eller min frus lön.

  För en politiker kan jag hålla med om att det var ett klantigt eller nonchalant svar, men för mig är det långt ifrån en supertabbe...
  I "min värld" skulle supertabben varit att hon inte hade nämnt arvodet alls...

  (Som parentes så har jag inte bestämt mig hur jag kommer välja i riksdagsvalet, men det lutar inte åt Mauds parti.)

  SvaraRadera