torsdag 16 september 2010

En sjuk försäkring

Såg just TV4-nyheterna som hade snappat upp det här blogginlägget som spreds över hela internet igår. Emilia beskriver där situationen för hennes mamma som är sjuk, utförsäkrad och som dessutom tvingas sälja sin lägenhet för att få försörjningsstöd (nya begreppet för socialbidrag). Blogginlägget är långt, men läs det. Det är vi som medborgare i det här landet skyldiga att göra innan vi går och röstar på söndag. Det är ett exempel, ett av många enskilda livsöden som ligger helt i politikens händer.

Jag har precis ikväll hört moderaten Edward Riedl, som toppar deras riksdagslista i Västerbotten, säga att "ingen blir utförsäkrad idag - man blir omförsäkrad", när han debatterade här i Umeå.
Förra veckan debatterade jag med bland andra Maria Lundqvist Brömster (fp) som med emfas hävdade att "ingen sjuk person blir utförsäkrad i det här landet idag".

Jag blir oerhört provocerad och illa berörd när jag hör dem. Det finns nämligen bara två alternativ till varför de säger så. Antingen så går de genom livet utan att läsa mail, tidningar, eller möta människor. Eller så tror de att alla utförsäkrade ljuger. Vilket alternativ som än stämmer så är det fruktansvärt.

För ett par dagar sedan träffade jag en kvinna som också blivit utförsäkrad. Hon har verkligen försökt arbetsträna, men det går bara inte. Hon är för sjuk. När hon försöker arbeta blir hon ännu sjukare, och vägen tillbaka blir ännu längre. Nu är det dock slut med ersättning från sista september, för hon anses inte vara sjuk nog. Enligt Försäkringskassan.
Hon har familj. När vi satt där och pratade så säger hon plötsligt att hon ibland bara vill sätta sig i bilen, köra iväg och aldrig sluta köra. Bara bort. För hon säger att hon känner sig som ett sänke för familjen. "Om jag inte fanns här så skulle sambon få hjälp med ekonomin och barnen, men så länge jag finns här så är jag bara ett sänke".

De adjektiven jag skulle vilja skriva här lämpar sig nog inte för en riksdagspolitikers blogg. Men den vreden jag kände efter att ha träffat henne är enorm. Hur kan ett samhälle, så rikt som vårt ändå är, helt vända henne ryggen? Hur kan vi tillåta att någon känner sig som "ett sänke" för sin egen familj, och att hon gör det på grund av de politiska beslut som ligger bakom??

Och minns ni varför regeringen över huvud taget införde stupstocken i sjukförsäkringen? Det berodde ju inte på pengarna. Sjukförsäkringssystemet i Sverige går med enormt plus varje år.
Nej, det berodde på den där debatten vi hade om "bidragsfusk".
För det första är det en försäkring, inget bidrag. Glöm inte det.
För det andra är det aldrig ok med kollektiv bestraffning. Om det var några promillen, kanske till och med ett par procent som fuskade med sjukförsäkringen, så är det faktiskt inte något skäl att straffa de som ÄR sjuka.

Vi har en regering som har en mycket cynisk och kall syn på människor. Att trampa på kvinnor som Annica, eller kvinnan som jag träffade, är inget som de drar sig för. I kvällens TV-debatt där Mona Sahlin lyfte exemplet med en annan kvinna som utförsäkrats, Maria, så låtsas samtliga alliansens partiledare som ingenting. Mona lyfte exemplet två gånger, men ingen ville svara. Det är enklare att låtsas om att dessa tiotusentals människor inte finns.

Jag har sagt det förut, jag säger det igen.
Det är skamligt.

Rösta på Socialdemokraterna på söndag. Vi lovar, tillsammans med V och Mp, att riva upp det orättvisa sjukförsäkringssystemet på det allra första regeringssammanträdet efter valet.

Pingat på intressant.

5 kommentarer:

 1. Ja man blir fullkomligt skogstokig när man hör om alla dessa utförsäkrade. Att sedan höra Fredde R uttala sig cyniskt om att det är uppletade exempel, ungefär som om det är 1 på 1000. Hur många exempel ska vi höra om innan det skall erkännas som ett generellt problem?
  Antingen är regeringen totalt okunnig om verkligheten och försöker pressa in sin egen verklighet (att alla är fuskare)eller så har de en fruktansvärd människosyn.
  Usch jag blir jättearg när jag hör och läser om de utförsäkrade.
  Gydvan

  SvaraRadera
 2. Finns det något filmat av när Edward Riedl talar om denna utförsäkring? Har försökt få ur honom något på hans blogg men han är ju som en hal som en ål, det enda han erbjuder är ett "personligt möte" och en diskussion... Jag skulle inte fixa det, är alldeles för provocerad av vår lille Edde som det är :-(

  EN av Umeås utförsäkrade..

  SvaraRadera
 3. Hej Lilltanta,

  vilket härligt namn :)

  Jag såg inte någon som filmade igår, men däremot så var åtmistone VF där. Jag har inte läst tidningarna idag, så jag vet inte vad de har rapporterat.
  Men vi var många där som lyssnade och reagerade, så det är inget han kan backa ifrån. Stå på dig!
  Och jag hoppas verkligen att de senaste dagarnas debatt om sjukförsäkringen har gjort att människor väljer att rösta fram en regering som inte accepterar nuläget. För din, och alla vi andras skull. Ingen vinner i ett samhälle utan solidaritet.

  SvaraRadera
 4. Ett sådant löfte är ett gott första steg och kommer att hjälpa många människor, men hur blir det med de redan utförsäkrade? Hur blir det med SGI:n för de redan nollklassade? Finns det planer på att göra upp med de felaktiga uppfattningar som kom av Hedborgs utredning?

  SvaraRadera
 5. Hej Elmindreda,
  de som är utförsäkrade ska inte lämnas där. Vi vill ha en sjukförsäkring som inte lämnar någon utanför, och som inte trampar på någon som ligger. Det är många bitar att pussla ihop, men tro mig, vi har viljan och kapaciteten att göra det.

  SvaraRadera