onsdag 11 augusti 2010

M-företrädare som tycker att "lappen" ska ta hand om vargen..

Idag har jag varit på den hetaste debatten hittills i valrörelsen för min del. Både bildligt och bokstavligt. På en gassande solhet scen i Piteå på Noliamässan debatterade jag och representanter från flera riksdagspartier jaktpolitiska frågor, med fokus på fjälljakt, rovdjurspolitiken, älgjakt, och Sveaskogs arrendehöjningar.

Som så många gånger förr försökte alliansföreträdarna mumla bort förändringarna de genomfört i fjälljaktsfrågan, man klappade varandra på ryggen över att de nått fram till beslut i rovdjurspolitiken, och man mumlade mer än lovligt vad gällde Sveaskogsfrågan. Intet nytt under solen där.

Men. Det fanns något nytt. Det var ett nytt gäng på plats. Förutom jag och Åke Sandström (C) så var det lokala eller regionala företrädare från partierna. Lite märkligt, kan tyckas, det är ändå norrlands största mässa, det var jakttema hela dagen, och det var den sista stora inplanerade jaktdebatten under valrörelsen. Men visst. Det är prioriteringar man gör som partier.
Det som däremot var rent chockerande var ett uttalande från moderaten, Tord Häggström, som tydligen är från Luleå.
I en del av debatten som handlade om rovdjurspolitiken, och framförallt om vargen, så säger han :
"När det gäller vargen så har jag inget att säga mer än att det där sköter lappen så bra".
Och så ler han.

Jag hade lite svårt att tro mina öron. I en stor jaktpolitisk debatt i valrörelsen så företräds regeringens stösta parti av en man som
1) Låter påskina att samerna är tjuvskyttar
2) Anser att det är positivt.

Jag tycker det är skamligt.
Jag tycker att moderaterna, och övriga alliansföreträdare bör ta avstånd från den typen av uttalanden, och från de företrädare som använder den typen av retorik.

Pingat på intressant.

2 kommentarer:

 1. Hei, Helen! En liten kommentar fra andre siden av riksgrensen:

  Det ville være interessant å få vite om representantens uttalelse er i overenstemmelse med Moderaternas syn på rovdyr - og på minoritetsgrupper i Norden. I så tilfelle, ville det vekke oppsikt utover Sveriges grenser...!

  Ellers ønsker jeg lykke til i valgkampen! Gi jernet! :-)

  SvaraRadera
 2. Hej,

  nja, han står nog rätt ensam. Hoppas jag. fast det konstiga är att ingen har gjort något av hans uttalande, ingen media nappade på det. Hade det varit en socialdemokrat som hade sagt det så hade vi fått ta avstånd i riksmedia.

  Tack så mycket! Jag ger järnet, och ska fortsätta hela vägen till vallokalen!!

  SvaraRadera