måndag 30 augusti 2010

Avdammat brutalt frizonsförslag?

Kan någon bara vara snäll och garantera mig om att regeringens förslag idag om Ekonomiska frizoner (tidigare lyft av Centerpartiet) INTE är ett förslag som utgår från denna rapport av Thomas Gür, som diskuterades för snart 15 år sedan, som ett bidrag till Storstadskommitténs arbete? Det känns ju inte helt otroligt, med tanke på hans bakgrund som ledarskribent på SvD och, inte minst, som pressekreterare under Carl Bildt.

Grundkoncepten i förslagen är ju lika, kommuner eller kommundelar som skulle bli frizoner, allt efter fransk förebild. Begrepp som "sänkta trösklar" känns igen.
Såhär skriver Gür;

"Dessa avregleringar skulle vara åtgärder som avskaffande av moms på tjänster, avskaffade arbetsgivaravgifter och bolagsskatter, möjlighet till individuella avtal utanför kollektivavtalet med kraftig inskränkning av fackföreningars sanktionsmöjligheter, rätt till längre provanställningstider o s v. Dessutom skulle kommunen kunna sätta egna nivåer på socialhjälpen och andra bidrag som belastar dess ekonomi, samt även införa krav på motprestation."

Jag har tidigare debatterat frågan med några västerbottniska centerpartister men inte fått svar. Kommer regeringens "frizonsförslag" också att omfatta nedskärningar i de fackliga fri- och rättigheterna, såsom frizoner i större delen av världen har?

Längre in i rapporten kan man läsa;
"En invändning skulle vara att man i så fall riskerar att få vad man kan kalla för bidragsflytt, d v s att människor hellre väljer att bosätta sig utanför frizonen och fortsätta få bidrag än att arbeta för relativt sett lägre löner. Det finns självklart en sådan risk. Men ett beteende av detta slag - att välja att leva på bidrag när arbete erbjuds - skulle mötas av mycket starka sociala sanktioner, vilket talar för att inte särskilt många skulle utnyttja tillfället. Samtidigt skulle det faktum att vissa valde att utnyttja systemet på detta sätt leda till en viktig diskussion om de negativa incitamenten i välfärdsstatens bidragssystem. "

Jag kan bara konstatera att ett mer människofientligt förslag har isåfall aldrig sett arbetsmarknadens ljus i Sverige. Men är det någon regering som någonsin skulle kunna lägga fram något likanade så är det ju denna.

Fler om dagens förslag;
Johan Westerholm, Krassman, Alliansfritt, S-buzz
Expressen

Jag är dock fundersam om der är så enkelt så att EU-regler om konkurrens klarar av att sätta stopp för frizonerna, de finns ju onekligen i Frankrike, och i flera andra EU-länder.
Pingat på intressant.

5 kommentarer:

 1. Självklart är det inte till människornas bästa utan det är endast till för att gynna företagen...

  Det är Centern som vi pratar om, vad hade du väntat dig?

  SvaraRadera
 2. Om det då bara hade varit de. Men nu står hela regeringen bakom.
  Det är rätt så makalöst att ingen i regeringen har sett samband mellan jämlikhet, trygghet och välstånd. Säger en del om dem.

  SvaraRadera
 3. Valrörelsen är totalt likgiltig. Man struntar ju i den verkliga skändligheten: hetskampanjen mot de långtidssjuka. Våra samvetslösa politiker. Det går åt helvete med landet. Rädde sig den som kan.

  -Peter Ingestad, Solna

  SvaraRadera
 4. Helen

  Länkat. Bra där.

  http://mitt-i-steget.blogspot.com/2010/08/ekonomiska-frizoner-en-dorr-till.html

  mvh

  Johan

  SvaraRadera
 5. Peter - det är ju inte riktigt sant. Vi har ett stopp på stupstockspolitiken för de sjukskrivna. Dessutom satsar vi stort på rehabilitering.

  Johan, tack!

  SvaraRadera