tisdag 7 april 2009

Nu får det var nog, häxprocessernas tid är förbi.

Idag har jag deltagit i den konferens som IF-Metall i Umeå anordnade om arbetslöshet och rättvisa. En riktigt bra seminariedag, med många väldigt intressanta program punkter, framförallt den där sex arbetslösa och varslade medlemmar fick berätta om deras nya verklighet med oro, ekonomisk kris i vardagen och ilska över regeringens politik.

En annan punkt på dagordningen var Wanja Lundby-Wedin, dagen efter LO-styrelsens eniga beslut att hon ska stanna som LOs ordförande. Då, minsann kom media från hela riket till Umeå Folkets Hus. Wanja skulle prata om arbetslöshet och rättvisa. Det var inte därför media dök upp, det kan jag lova. Tyvärr. Det hade varit mer på sin plats att ge de arbetslösa tid i media.

Wanja höll ett bra anförande. Lite om AMF och dagsläget, och resten av tiden om politik, om vikten av fackligt engagemang, och om regeringens obefintliga politik på arbetsmarknadsområdet. Men media refererar inte till det. Av 130 personer i lokalen var det en (1) som lyfte frågan om Wanja hade förtroende bland medlemmarna. Strax gick det ut ett TT-meddelande om att flera deltagare på mötet inte hade förtroende för Wanja. Utanför lokalen senare, lyckades man få fram tre personer som var kritiska till LO ordföranden. Gissa vilka som syns i TV ikväll? Bilden som förmedlas är helt förvriden mot vad vi som var där upplevde. Det är rent ut sagt för jävligt.

På torgmötet efteråt hölls ett antal inlägg. Wanja talade med kraft och styrka om behovet av en enig motkraft till denna handlingsförlamade regering, och fick starka applåder. Tre personer stod med "Avgå Wanja"-plakat bland ett par hundra Umeåbor. Gissa vilka som fick uttala sig för media? I Expressen gör man ett helt obegripligt reportage om torgmötet. Kritiken kom när man sammanförde Wanja med plakatbärarna efter mötet.

Kommer ni ihåg från historielektionerna när man pratade om häxprocesser? Ett sätt att få reda på om en anklagad häxa var skyldig eller ej var att kasta henne i sjön. Om hon sjönk och drunknade var hon oskyldig. Om flöt var hon skyldig och brändes på bål. Hur hon än gjorde var det kört. Det kan vara värt att ha i åtanke ibland. Vad någon med makt än gör kommer det alltid att finnas kritiker. Om de är de enda som får komma till tals finns det ingen möjlighet till rättvisa.

2 kommentarer:

  1. Bra att su skriver hur det egentligen är.

    SvaraRadera
  2. Är verkligen häxprocessernas tid förbi, undrar jag?

    Hur röstade t ex Du själv till Ipred?

    SvaraRadera