lördag 25 april 2009

Apropå svininfluensan...

Sitter och lyssnar på radion om svininfluensan, utbredningen verkar öka och i Mexico City har man stängt 6oo offentliga byggnader för att inte smittan ska förlora kontrollen. Man inleder också massvaccineringar för att få kontroll över smittan. Uppgifter om antalet döda i influensan varierar, och media lugnar med att den verkar vara behandlingsbar.



Det krävs dock att man lever i den delen av världen där man har tillgång till sjukvård.



Mexico City kan kännas avlägset, men för bara en månad sedan konstaterade man smittan i Finland, men då den "vanliga" svininfluensan, som smittar mellan svin och inte till människor. Uppgifterna går lite i sär, en del säger att svininfluensan alltid kunnat smitta från djur till människa, men inte mellan människa och människa (som den svenska sorkfebern, som jag tyvärr hade den tveksamma äran att insjukna i för ett par år sedan) De utbrotten som ny dykt upp i USA och Mexico är dock en helt ny typ, som smittar även mellan människor. Därav WHOs inblandning i frågan.



Apropå den blogg jag skrev häromdagen så måste man ändå fundera på regeringens förslag om att privatisera smittskyddsberedskapen. I lägen som detta, när vi har en smitta som sprids från djur till människor så måste vi verkligen ha en smittskyddsberedskap att lita på. Jag hoppas verkligen att detta får dem att tänka till en gång till. Vis av erfarenheten, så tvivlar jag dock på att det sker..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar