tisdag 14 april 2009

Borgs blunder

Såhär kvällen innan debatten om regeringens vårbudget så roade jag mig med att ta fram protokollet från förra årets debatt, som hölls den 15 april - exakt på året innan morgondagens debatt. Det är minst sagt spännande läsning, där Östros förutser krisen, men blir faktiskt mer eller mindre idiotförklarad av Anders Borg, som hävdar i sten att Sverige står stadigt, att ekonomin är stark, och att det finns ett gott utrymme för reformer (regeringens ord för skattesänkningar).

Hela protokollet finns här, men för den som inte orkar läsa hela så följer nedan ett axplock av finansminister Borgs uttalande för ett år sedan. Tänkvärt, minst sagt, och får en att fundera över vilken kompetens regeringen besitter.

"De kommande åren räknar vi med att den reguljära sysselsättningen ökar med 80 000 personer. Det senaste året ökade den reguljära sysselsättningen med 120 000 personer. Under den här mandatperioden kan vi räkna med en sysselsättningsökning på sammantaget 200 000. "

"Nu kommer jobben. Nu blir det fler anställningar. Då minskar orättvisorna. En politik som strävar mot full sysselsättning är en politik för rättvisan. Regeringen för en politik för full sysselsättning. Det är en politik för ett samhälle som hänger ihop, som är rättvist och fritt. Det är en politik för ett samhälle som gör människor trygga av egen kraft. Det är en politik för framtiden. "

Och sist, men inte minst, ett citat som verkligen borde användas när vi granskar regeringens förmåga att förutse ekonomins utveckling:

"Vad har då oppositionen att erbjuda för alternativ? Thomas Östros har svårt att lämna rollen som vänsterpopulist och svartmålare. Allt regeringen gör är fel. Allt i Sverige går fel. Lyssnar man på Östros är det lätt att få intrycket att Sverige står inför en allvarlig nedgång, kanske en depression, med massarbetslöshet, hög inflation, chockhöjda räntor och förödda statsfinanser.
Ingen delar svartmålarnas depressionsfaror. Ingen, möjligtvis med undantag för Pär Nuder, delar bedömningen att Sverige står inför en nära förestående bankkris. "


Jag ser fram mot att följa morgondagens budgetdebatt, men kommer verkligen att ta alla uttalanden från finansminister Borg med minst en nypa salt. Det blir mer intressant att lyssna på Östros, och jag hoppas Borg visar ödmjukhet att göra det också. Hade han gjort det för ett år sedan så hade Sverige kunnat se annorlunda ut idag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar