onsdag 22 april 2009

Chockbesked igen

Idag kom ännu ett tungt varsel från Volvo som kommer att drabba flera städer i Sverige, och återigen även Umeå. 655 anställda kommer att varslas från Lastvagnar i Umeå och i Göteborg. Situationen har varit akut länge, och nu börjar den kännas närmast ogreppbar. Hur många ska det bli kvar i Umeå? Och hur många krävs det för att fabriken i Umeå överhuvudtaget ska kunna fortsätta sin produktionsline?

Regeringens senaste budget innehåller inga satsningar för att hantera den skenande arbetslösheten. Som jag tidigare skrivit om så handlar deras "satsningar" bara om att tillföra pengar till A-kassan och lönegarantin för att utbetalningarna ökar. Aktiva insatser uteblir. Den lilla patetiska satsningen på vuxenutbildning ger Umeå 1.2 platser, och detta i en situation när vi har 2000 sökande till ett städjobb på sjukhuset. Hur kan en svensk regering bara stå tysta och titta på när allt detta sker?

Jag förstår det inte. Den människosyn som ligger i botten på borgerlig politik känns ibland för mörk för att jag ska kunna ta in den. De prioriterar inte de människor som drabbas av lågkonjunkturen, men de är för fega för att våga säga det högt. De prioriterar de som redan har, de lånar till och med pengar för att sänka skatten för sina högavlönade väljargrupper före satsningar på de som behöver hjälp nu. Säg det rakt ut! Säg vilka ni prioriterar och vilka som ni inte vill prioritera, så har människor möjlighet att välja själv vilket regeringsalternativ man vill ha. Att fortsätta hyckla om att de anser att människor har lika värde utåt och agera stenhårt i motsatt riktning i politiska beslut är att undanhålla sanningen för folk. Att ljuga, för att tala klartext.

2 kommentarer:

  1. Lars-Ove Jansson22 april 2009 14:50

    Det vi ser är ett systemskifte som drivs fram av regeringen. Det är ren nyliberalism i Chicagoskolans tre steg: 1 Privatisera 2 Avreglera 3 Krossa fackföreningsrörelsen. Låt istället girigheten styra, detta är den väg som regeringen har lett in landet på...

    SvaraRadera
  2. Visst är det så. Fast de försökte börja med punkt 3 eftersom A-kasseavgiften var det första de gav sig på. Verkar bli över 300 som får gå från Volvo Lastvagnar i Umeå efter det sista varslet. De får leva på halva sin nuvarande inkomst, och helt utan stöd i form av aktiva arbetsmarknadsåtgärder.

    SvaraRadera