onsdag 20 maj 2009

Låg nivå på debatten från högern

Har ägnat dagen åt att lyssna på partiledardebatten i riksdagens kammare. Det finns mycket att säga om den, inte minst så reagerar jag hårt på de borgerliga partiledarnas arroganta angrepp på oppositionen. När Reinfeldt slänger en onödig känga till Wanja Lundby-Wedin så låter det riktigt illa. Likadant när han jämför Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna. För att inte tala om Björklund som använder sin replik mot Mona med att attackera och kritisera Marita Ulvskog.

Maud Olofsson gör ett stort nummer av att sossarna lämnar kammaren när hon ska hålla sitt anförande. Det finns en anledning att påpeka att vi var ca 25 stycken som satt kvar, vilket var fler än antalet centerpartister.

Det går att rada upp fler lågvattenmärken från de borgerliga partiledarna, men jag tycker det räcker med de ovansående. De illustrerar mer än väl vilken ton de anger i en debatt som ska handla om EU och EU-valet den 7 juni. Sahlin, Ohly och Eriksson hade anföranden som de facto handlade om politiken, vad vi vill göra och vad de borgerliga inte gör i EU-politiken. Det är synd att inte hela debatten kunde hålla den nivån.

Vi har kritiserat regeringen idag för deras ickehållning när det gäller fackliga rättigheter i EU och deras passiva hållning i klimatfrågan. Den respons vi har fått är märklig. Reinfeldt sa att vi som ändå bara står för 0.2% av de totala utsläppen väl ändå inte kan behöva rädda världen själva. Ännu ett sätt att försöka undvika ansvarsfrågan. Det uttalandet rev dessutom ner spontana applåder från de borgerliga ledamöterna i kammaren...

Vad gäller de fackliga rättigheterna så sa samme Reinfeldt att det inte fanns något hot mot kollektivavtalen. Också mycket märklig "stoppa-huvudet-i-sanden-retorik". Menar han att de samlade socialdemokratiska partoerna i Europa och den samlade fackföreningsrörelsen i Europa far med osanning? Det kan nog diskuteras vem som var längst från sanningen där.

Nä, dagens partiledardebatt har än en gång slagit fast villka det är som både vill och kan ta ansvar för en konstruktiv politik i både EU och Sverige. Den har också med all önskvärd tydlighet visat vilka som kan hålla debatten på den nivån den förtjänar att vara.

Förtidsröstningen börjar idag - gå och rösta rött! Vi har haft nog av den borgerliga politiken både i EU och i Sverige!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Pingat på intressant.

1 kommentar:

  1. Hej Helene,
    Förvånas inte över en låg nivå på debatten från högern. vad kan annat väntas när man har en låg politik)

    SvaraRadera