måndag 18 maj 2009

Ingen andra chans i livet?

När jag hörde talas om "elitskolan", redan i valrörelsen, så trodde jag inte mina öron. Jag trodde inte heller att det skulle vara möjligt att ens en blå regering skulle genomföra det, men nu är det inte långt borta.

Självklart ska vi inte sortera ut ungdomar redan i tidiga tonåren, det är ju vansinne. Om du inte läser in kärnämnena då, så är du ju körd om du som vuxen vill läsa vidare! Björklund säger att man inte ska behöva läsa teoretiska ämnen om man inte vill, och fort har vi räknat ut att det i första hand är arbetarnas barn som kommer att välja det alternativet. När det dessutom är en borgerlig regering som föreslår detta, en borgerlig regering som skurit ned i vuxenutbildningen i stället för att utveckla den, så blir ju syftet klart. De ungar som inte vill läsa eller klarar de teoretiska ämnena har ingen chans att ändra sig senare, de ska inte få någon andra chans i livet.

Borgarnas människosyn förnekar sig aldrig.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Pingat på intressant.

5 kommentarer:

 1. Som vanligt har du missat allting. Märkligt att människor som du aldrig kan acceptera att en del personer, elever kan vara duktigare och ha större färdighet för vissa skolämnen. Vad är det som säger att den s.k. arbetarbarn skall vara sämst i skolan? Vilken undersökning grundar du det på? Alla föräldrar har möjlighet att läsa för sina barn och pusha dom i skolarbetet. Jag jobbar själv som montör och min ena dotter har nyss tagit examen i bioteknik på Chalmers. Dessutom finns alltid möjligheten att läsa vidare om man ångrar sig senare i livet. Trist sossementalitet är att alla ska vara lika, ingen får sticka ut o vara duktigare. Kommunist-DDR kunde inte ha gjort det bättre.

  SvaraRadera
 2. Alla föräldrar har inte den möjligheten, och man behöver inte gräva speciellt djupt i statistiken för att se vems barn som har det tuffast i skolan med de teoretiska ämnena. Det är jättebra att det går bra för din dotter, själv har jag många exempel på där det inte gått så bra.
  Socialdemokrater tror på olikheten hos människor men på att alla ska ha samma chanser, och att man ska få mer än en chans i livet. Därför tror vi på till exempel Komvux, folkhögskolor och andra former av vuxenutbildning i olika former för att många ska få möjligheten.
  Idag har den borgerliga regeringen skurit väldigt hårt i vuxenutbildningen, så det är inte alls att man "alltid har möjligheten att läsa vidare om man ångrar sig". Det krävs dessutom ekonomiska förutsättningar för det.

  Det är inte de som sticker ut för att de är duktigare än alla andra i skolan som jag är orolig för. De kommer att klara sig bra. Det är alla de andra som jag riktar min politik mot i första hand.

  SvaraRadera
 3. Asså vill bara påpeka att personen ovan inte har en dotter inte jobbar som montör och är såklart högern.

  Detta gör ofta högern hittar på ett falskt exempel och ljuger sedan.

  Kolla det är mycket enkelt, högern ljuger om allt de säger, punkt slut, så allt han skrev var och är en lögn så enkelt är det.

  Och du har så rätt i din annalys folk kommer bara få en chans och om man inte väljer rätt som 15 åring eller om man bor i ett jobbigt hem så att man inte kan prestera på topp ja då blir livet mycket mycket hårt och folk som är halv smarta kommer inte lyckas lika bra som OM det hade funnits en andra chans som tex komvux eller annat

  De bästa klarar sig alltid men det är de med halv talang som råkar illa ut när dessa inte får en chans att nå sin fulla kapacitet när man skär ner på komvux och skär ner på den vanliga skolan för att ge mera pengar till dessa "elit" klasser som kommer till 99% bara bestå av rikemans barn vars föräldrar har mutat sig in i dem och knappast av personer med riktig talang.

  SvaraRadera
 4. Varför sortera? Jag kanske är naiv, men jag vill tro på en skola för alla trots att mitt jobb på IV tydligt visar att så inte är fallet. Ungar mognar olika snabbt och intelligens kan ta sig uttryck på olika sätt. Att sortera och värdera så tidigt är onödigt och skrämmande.

  SvaraRadera
 5. Kan bara hålla med dig Lilla O. Om man inte har mognat och utvecklats fort nog, så ska du inte få någon andra chans att ta igen det. Det är för tragiskt.

  SvaraRadera