torsdag 14 maj 2009

"Djur har inga rättigheter", sa moderaten.

Kommer just från en mycket märklig debatt om djurskydd i riksdagens kammare.
Själva huvudbetänkandet var inte så intressant ur debattsynpunkt, handlade om ett nytt centralt register, det som blev intressant var debatten om de motioner som behandlades i samma betänkande. Framförallt debatten om tidelag.

Moderaten Bengt-Anders Johansson inledde sitt anförande med att slå fast att "Eftersom djur inte kan tillskrivas några skyldigheter så har de därigenom inga rättigheter" Exakt samma sak sa han i en liknande debatt 2007.
Häpnadsväckande.

Kristdemokraten Irene Oskarsson sa under sitt anförande att oppositionen bara kräver lagstiftning och lagstiftning, om folk bara tog ansvar så skulle det inte vara några problem.

Nä, förvisso. Men det är en rent anarkistisk syn på samhället. Om alla tog ansvar och betedde sig bra mot människor och djur skulle vi inte behöva lagstiftning mot någonting alls. Förvånande uttalande från just en kristdemokrat.

Att det behövs en lagstiftning mot tidelag är självklart. Problemet finns i Sverige, människor utnyttjar djur - något som med all önskvärd tydlighet avslöjades av Insider och Expressen för ett halvår sedan. Då slutade det faktiskt med att jordbruksminister Erlandsson gick ut stort och brett och lovade att det skulle bli förbjudet. Idag var han lite svävande på målet om varför ingenting har hänt under det senaste halvåret, pratade om "översyn" och utredning som skulle resultera i lagstiftning på ett antal områden, och till slut fick han ur sig att det skulle komma lagstiftning även på området tidelag. Det var tur det, för många var tveksamma till ministerns tydlighet i en tidigare interpellationsdebatt i riksdagen.

Bra! Man ska hålla sina löften! Men på frågan när det kommer fick vi inga besked, men dock ATT det kommer. Ministern tydliggjorde också, under replikskiftet med mig, att djur visst hade vissa rättigheter, trots moderaten i utskottets grundmurade uppfattning om att så inte var fallet. Tur att ministern i det här fallet hade en annan uppfattning än hans kollegor i utskottet, både gällande tidelag och rättigheter för djur.

Man kunde ju bara önska att de kommunicerade något mellan departement och utskott.
Så - nu är det upp till bevis, ministern. Det finns en total enighet i riksdagen, alla väntar. Kom med lagstiftningen!!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Pingat på intressant.

4 kommentarer:

 1. Intressant blogg, även om det inte är de ämnen jag är mest engagerad i (demokrati+mänskliga rättigheter+immaterialrätt, jag är piratpartist). Jag har börjat följa den!

  SvaraRadera
 2. Resonemanget att djur inte har rättigheter pga att de inte har skyldigheter är minst sagt korkat. Då försvinner de utväcklingsstördas rättigheter också. Kanske försöker M vinna väljare bland slakternäringen?

  /Markus

  SvaraRadera
 3. för att inte tala om alla barn under 15 år...

  Det uttalandet måste ha varit ganska spontant och ogenomtänkt??

  SvaraRadera
 4. Cattis, jag önskar att det hade varit det... Men faktum är att samma moderat sa exakt samma sak i en debatt om djurskydd för två år sedan. Det var väl genomtänkt, och han menade varje ord.
  I övrigt kan jag bara hålla med. Det finns många i vårt samhälle som av flera skäl inte har några skyldigheter, men självklart rättigheter. Därför blir hans formulering väldigt, väldigt märklig..

  SvaraRadera