onsdag 24 februari 2010

Vem städar hos städerskan?

Återigen rasar debatten om vi ska skattesubvetionerade hushållsnära tjänster eller ej. Min personliga åsikt ligger fast där den alltid har varit - det finns bättre saker att göra med skattepengar än att subventionera de som redan har gott om pengar att få hjälp i hemmet.

Men missförstånden haglar i debatten. Oftast med argumentet att jag i och med detta skulle vara mot hushållsnära tjänster i allmänhet. Jag möts till och med av de absurda argumentet att jag skull anse de jobben mindre värda än andra. Absurdt påstående - eftersom jag själv jobbat som städerska i sju år.

Jag tycker absolut att folk ska få använda sig av hushållsnära tjänster. Men jag tycker inte att de ska subventioneras av skattepengar.

Och varför? Jo, titta på den här grafen i Alexandras blogg idag. Den visar med all önskvärd tydlighet att subventionerna går till de människor som är höginkomsttagare, och därmed har råd att betala vitt för den hjälp man behöver ändå. Av de som tjänar mindre än 200 000 kronor per år så har bara 6 promille utnyttjat skattereduktionen.

Nu har det skapats många jobb i branschen på senare tid. Det är bra. Men frågan är om inte många av dem skulle ha skapats ändå. Och nästa fråga är hur många jobb som hade kunnat skapas i till exempel äldromsorgen för samma påse skattepengar. Det är alarmerande att det inte finns personal så det räcker till där.

Sen måste jag kommentera argumenten om att denna skattesubvention är ett steg framåt för jämställdheten. Som vanligt kan man inte bara titta på kön, utan även på klass. Visst är det avlastande, förhoppningsvis både för kvinnor och män som utnyttjar tjänsterna. Men vem städar hos städerskan?

Och på Marikas storstadsblogg finns mer statistik som grund för mina argument

Många bloggar om detta;

Rebella
Karin Berg
Björn Andersson
Peter Andersson
Åsa Westlund
Ingiberg Olafsson

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Pingat på intressant.

11 kommentarer:

  1. Samma person städar hos städerskan som målar hos målaren, som byter däck hos bilmekanikern eller som bygger om hos snickaren.

    SvaraRadera
  2. Eller för all del samma person som städar hemma hos städerskan från hemtjänsten.

    SvaraRadera
  3. Precis. Min enkla poäng är att detta är en avlastning för de som redan har råd att anlita folk för att få hjälp, utan subventioner. De som utför de hushållsnära tjänsterna har inte råd. Därmed ökad jämställdhet (?) och kvalitetstid med familjen för vissa.

    SvaraRadera
  4. Det finns inte snickare född som tar in en snickare för att bygga om. Och det finns inte en bilmeck som låter nån annan byta hans däck.
    Men däremot städerskan - hon skulle nog bli mer än glad om nån annan städade hos henne. Men hon, eller jag heller för den delen, har inte råd med hushållsnära städning även om det är skattesubventionerat

    SvaraRadera
  5. Dessutom byter man däck 2 gånger per år, bygger om hemma några gånger i livet. Städ och tvätt är något mer frekvent förekommande..

    SvaraRadera
  6. Det låter som att den som arbetar som städerska är tvingad till detta och det är väldigt synd om denne. Tycker det är att sätta sig över de val som människor gör i livet. Många av de som arbetar i de hushållsnära tjänsterna har startat egna företag och trivs utmärkt med det.

    SvaraRadera
  7. Kikki, då har jag tyvärr inte uttryckt mig tydligt nog. Jag jobbade länge som hotellstäderska, och har fortfarande en stark yrkesstolthet med mig från den tiden. Jag kommer aldrig att se ner på mina kollegor.
    Men jag tycker fortfarande inte att det är ok att skattepengar ska rabattera de rika att få städhjälp i hemmen. Våra skattepengar ska betalas in av var och en efter förmåga, och betalas ut åt var och en efter behov.

    SvaraRadera
  8. Det som även subventioneras är att en (oftast) långtidsarbetslös (oftast) invandrarkvinna kommer in på arbetsmarknaden och får det bättre!? Känns som att det är väldigt tyst inom S om den aspekten!?

    SvaraRadera
  9. Hm

    Det som jag ser som ett bekymmer är att skattepengar används för att subventionera tjänster till höginkomsttagare i stället för att fördelas efter behov i offentlig verksamhet.

    SvaraRadera
  10. Den som inte klarar av att städa hemma hos sig själv bor antingen för stort eller har för många bitar i "livspusslet". Prioritera om, prioritera rätt!

    SvaraRadera
  11. Kicki: lustigt att ni liberaler alltid ser till fåtalets väl. I den här frågan som i horerifrågan tar ni alltid parti för "de lyckliga hororna" eller de "lyckliga företagarna". De övriga som inte jobbar eller fnaskar för att det är kul skiter ni blött i.

    SvaraRadera