Ser på Västerbottensnytt och undrar ett ögonblick om första april-inslaget sänts fel dag.. Tydligen är det dock på riktigt. En forskare på SLU tycker att vi ska inplantera den utrotningshotade snöleoparden i norrland, för "här finns det gott om plats".
Allvarligt. Har denna forskare lyckats missa hela rovdjursdebatten i det här landet? Eller vill han/hon bara få rubriker?
Att ens lyfta idén, med argumenten att "vi har gott om plats" är en kränkning mot hela rennäringen, och andra som redan nu upplever stora problem med de befintliga rovdjuren.
Vi ska ha rovdjur i Sverige, så mycket är vi överens om mellan de politiska partierna, men ärligt talat, vi har fullt upp med de fem stora arterna vi har.
Nu finns mer om dett att läsa i dagens VK, där man också har seriösa förslag och resonemang om vilka andra arter som också borde planteras in.
Själv är jag oerhört skeptisk till att införa nya arter i en befintlig fauna - vi har svårt att se konsekvenserna för den befintliga faunan. Och konsekvenserna i övrigt - se på vildsvinsproblematiken.
Läs även andra bloggares åsikter om rovdjurspolitik, inplantering av rovdjur, snöleopard, socialdemokrat, netroots
Pingat på intressant.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Fast egentligen, varför inte? Snöleoparden är en starkt hotad art, så varför inte plantera in den i fjällkedjan? Om rovdjurstrycket skulle bli för högt kan vi skjuta av vargarna. Vargen är ju inte på något sätt hotad, utan är tvärt om världens vanligaste stora landpredator.
SvaraRaderaVi har i Sverige mycket god erfarenhet av att ta in nya arter, till exempel rådjuret och dovhjorten, eller varför inte potatisen.
Predator har också den fördelen att eftersom de ändå är så få och så stora, är det lätt att likvidera populationen om experimentet skulle slå fel ut.