tisdag 23 februari 2010

Moderaternas syn på bidrag och människor

I slutet på januari publicerade Helena Riviére och Gunnar Axén, bägge moderata riksdagsledamöter, en omdebatterad debattartikel i Aftonbladet, där de gick till attack på en sjukskriven kvinna och gick till rena personangrepp. Ovanligt osmakligt och grovt övertramp, skulle jag vilja rubricera det.

Nu förstår vi varför debattartikeln kom till. Innan Helena Riviére kom in i riksdagen hade hon tydligen skrivit en bok, "Bidragskulturen - filosofin bakom socialbidraget", som idag recenseras hos Alliansfritt Sverige, där man också kan ladda hem boken i sin helhet.

Klart läsvärd, läs åtminstone recensionen, för det ger en förklaring till det synsätt som många borgare, och företrädelsevis moderater har när det gäller bidrag och försäkringssystem. Boken hänger ut många individer, både med namn och adress (hur etiskt är det?) och handlar om hur systemen, enligt Riviére, utnyttjas av människor som inte borde få något från dem, och att bidragen är oskäligt höga.

Slutsatsen blir att bidragen ska hålla folk från att svälta och frysa ihjäl, men inte mer.

Återigen denna människosyn. I Riviéres värld är människor lata, arbetsskygga och bekväma. Alla vill helst vara hemma, och om man inte tvingar folk kommer de aldrig att arbeta. Och alla tar varje given chans till fusk.
Tyvärr en människosyn som går igenom i merparten av borgerligheten.

Fakta är något helt annat. Jag har hittills aldrig träffat en arbetslös vars högsta önskan är något annat än att få jobb. Jag har aldrig träffat en sjukskriven som har någon annan önskan än att bli frisk och komma tillbaka till arbetet.

Undrar om vi någonsin kommer till den dagen när moderater och deras kamrater börjar lita på människor, och visa respekt för dem. Deras inställning, att man tror att om man bara gör livet lite jävligare för de som är sjuka och arbetslösa, så går de snart ut och jobbar igen - är så otroligt repektlös. Det f i n n s ju inga jobb!! Effekten blir bara att folk blir fattigare. Det skapas inte fler arbeten av fattigdom. Och en sjuk blir inte frisk av att bli fattig.

Igår skrev Veronica Palm om fusk, och hade med en väldigt intressant graf över hur fusket fördelas. Läs, och sen kan man bilda sin egen uppfattning om var i samhället vi har de största problemen.

Fler om detta idag;
Peter Andersson
Veronica Palm
Johan Ulvenlöv
Monica Green
Kristian Krassman

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pingat på intressant.

2 kommentarer:

  1. Du är bra, klok och dessutom skicklig skribent. himla tur för oss att du är sosse! //Bea

    SvaraRadera