onsdag 4 november 2009

Vinstintresse före hälsa

Sitter och filar på det anförande jag ska hålla i riksdagens kammare om ett par timmar. Idag ska vi debattera regeringens uppluckring av den veterinära jour- och smittskyddsberedskapen, som jag skrivit om här tidigare.

Känner att jag är förbannad och förtvivlad över hur regeringen in i det längsta låter den nyliberala ideologin och vinstintressen gå före människors (och djurs) trygghet. Att konkurrensutsätta smittskyddsberedskapen är helt vansinnigt. Idag ligger den på den statliga distriktsveterinärsorganisationen, som ligger under Jordbruksverket. Det säger sig själv att en sådan organisation är tight och därmed snabbare när det verkligen gäller, än vad en splittrad organisation med många aktörer blir. Det finns ingenting som tyder på att vi skulle få en bättre beredskap med privata aktörer. Däremot kommer det att öppna upp för privata aktörer att upphandla verksamheter till lägsta möjliga pris - vilket mycket sällan innebär högre kvalitet.

Än en gång går vinstintressena före allt annat, och den här gången riskeras människors och djurs hälsa vid utbrott av till exempel salmonella och fågelinfluensa.

Skamligt, regeringen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar