torsdag 19 november 2009

Borg tar bladet från munnen

Ibland tror man ju inte sina öron. Igår misstrodde jag min egen hörselförmåga så starkt så jag var tvungen att invänta protokollet från kammardebatten innan jag kunde skriva det här inlägget. Nu sitter jag med en varm kopia i min hand, och läser följande citat av Anders Borg;

"Vi vet hur det var. Sverige fungerade bättre vad gäller tillväxt, sysselsättning och arbetslöshet under 50- och 60-talen.
Då fungerade den svenska modellen. Den präglades av låga skatter för vanliga människor, väl fungerande, flexibel arbetsmarknad, strama bidragssystem, stora investeringar i utbildning och forskning som höll ihop inkomstfördelningen, starka fackföreningar som tog ansvar för lönebildningen, ett stramt makroekonomiskt ramverk byggt på deltagande i Bretton Woods-systemet.
Sedan kom vänsterpolitiken vällande in över Sverige. Vanliga löntagare, låginkomsttagare kom upp i marginalskatter på strax under 40%. Sedan dess har det genererats färre jobb, mindre tillväxt och mindre välstånd än tidigare. Den svenska modellen som jag beskrev fungerade väl, men inte på det sätt den förvreds av vänstervågen på slutet av 60-talet"

Citatet från riksdagens kammare får mig verkligen att förstå den borgerliga politiken.

Sedan 50-talets slut har kvinnorna kommit in på arbetsmarknaden (vilket självklart ändrat arbetsmarknadsstatistiken). Vi har fått en stor välfärdssektor som finansieras av skattebetalarna. Av var och en efter förmåga - åt var och en efter behov. Vi har fått en arbetsmarknadslagstiftning som ger även arbetare rättigheter i samhället (Borgs "flexibla arbetsmarknad" innebar ju en arbetsmarknad utan rättigheter). Vi har fått starka riksomfattande kollektivavtal. Vi har fått trygghetssystem när du blir sjuk eller arbetslös. Vi har fått dagis, utökad skola för alla, äldreomsorg. Vi har fått välfärdssverige.

Det vill inte Sveriges finansminister ha. Det var bättre på 50-talet, enligt honom. Det kanske var det för hans släkt, men sannerligen inte för min.

Det är modigt av Borg att erkänna vilket samhälle han eftersträvar. Jag hoppas att många tar del av hans citat, där han tar bladet från munnen så tydligt som han gjorde igår.

Om vi inte vinner valet så kommer han och den moderatstyrda regeringen att fortsätta sin tillbakamarsch till det ljuva 50-talet, med ökade klassklyftor, ökade löneskillnader, rättslös arbetsmarknad och utslagna människor i sina spår.

Hjälp mig att sätta stopp för dem, och rösta för en röd-grön regering nästa år - vi vill gå framåt, inte bakåt!!!!Pingat på intressant.

3 kommentarer:

 1. ... du glömde i den avslutande uppräkningen det könsuppdelade samhället... eller vad vi nu ska kalla det...

  Spiken på huvudet!

  SvaraRadera
 2. Tack Helen för en lysande beskrivning av den sanna borgeligheten! För att citera en surjämte ;-) "Spiken på huvudet"

  SvaraRadera
 3. Jo man hör det här då och då
  men aldrig att de berättar vad de ska ta bort.
  är det barnomsorgen som ska bort
  är det gymnasieskola till alla som ska bort.
  är det ålderdomshemmen som ska tillbaka med ett litet kyffe utan egen toa
  är det vuxenutbildningen som ska bort
  är det föräldraförsäkringen som ska bort

  Det är bara att titta efter vad som finns nu i samhället och som faktiskt finansieras med våra skatter och vad som inte fanns då.

  Jag tror att de gärna vill mörka det.

  SvaraRadera