lördag 23 januari 2010

Respektlösa Posten

Läser med stigande vrede i dagens VF om Bengt Wilson, som blivit uppsagd från Posten i Umeå efter 39 års anställning.
Anledningen?
Attt han inte är snabb nog att mata in videokodningar. Bengt klarar 1000 brev i timmen, kraven i Umeå (krav finns inte på någon annan terminal) är 1560. Själva kodningen upptar ca 15% av den totala arbetstiden. Ganska fort kan man inse att det borde gå att lösa problemet med att minska just Bengts andel tid vid kodningen.

Men Posten Umeå säger nej. Kan man inte prestera fullt är man inte välkommen. Posten säger upp Bengt och fem av hans kollegor, varav ingen har mindre än tio års anställning, och plockar in ny personal. Dessutom har de mage att påstå att de "anser sig följa lagen och ta ansvar".

Ansvar? När någon varit lojal anställd i 39 år och blir utslängd på grund av företagets ovilja att lösa en allt annat än omöjlig situation? Och jag vill se den lagtext företaget anser sig följa..

Posten i Umeå har dessutom börjat med en ny devis, att alla ska vara anställda på 100 %. Samma "nysatsning på heltider" har jag stött på hos en del metallföretag. Konsekvensen av detta blir att de som inte kan prestera 100% får packa och gå. I dagens arbetsliv ska det inte finnas plats för de som inte är "perfekta" (dvs perfekta enligt en arbetsgivares definition). När man förlorar jobbet så ska man dessutom in i ett av regeringen havererat A-kassesystem. För du lär ju inte vara så het på arbetsmarknaden om du fått sparken för att du inte duger till.

39 år. Det är en lång tid. Finns det ingen respekt kvar på dagens arbetsmarknad?

Fackförbundet SEKO tar såklart strid för Bengt och hans kamrater. Ärendet är på väg upp till central förhandling, och SEKO tänker driva det upp till Arbetsdomstolen om de inte får en lösning. Bra SEKO, kör på hela vägen!! Vi kan inte tolerera när människor trampas på på det här viset, och tack och lov har vi fortfarande en stark fackföreningsrörelse i det här landet, trots regeringens ambitiösa försök att krossa den.

Till Bengt och hans kamrater säger jag: Respekt! Stå på er!

Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar