tisdag 26 januari 2010

Nya Centerns självmål

Man borde kanske ha slutat förvånas vi det här laget. Men när jag blev tipsad om den här valfilmen som Centerpartiets riksdagskanslis pressekreterare Jonas Pettersson gått ut med inför sin egen riksdagskandidatur så trodde jag verkligen att det var ett skämt.
Det är det inte.

På blodigaste allvar har han varit ute och filmat byggnadsarbetare och beskyller dem för att vara lata och ineffektiva, och att det är på grund av det som byggbranschen inte uppvisar samma effektivisering som andra branscher som han väljer att jämföra med.
I Jonas Petterssons värld har visst inte arbetsgivaren något som helst ansvar. Hans recept för lösning? Konkurrensutsättning. Lönekonkurrens, så klart.

Att de nya centerpartisterna har en helt annan, nyliberal, syn på omvärlden har nog inte gått någon förbi, det syns på opinionssiffrorna, men att så fullkomligt desertera från partiets gamla värderingar är inget annat än häpnadsväckande.

Jag hoppas att många ser filmen, alldeles oavsett vilken partifärg man har, för den här filmen visar med all önskvärd tydlighet att det inte finns kvar någon tro om allas lika värde i det nya C. Klasspolitiken blir mer tydlig än på länge.
Maud Olofsson var ute med en debattartikel för en tid sedan och ville att valrörelsen 2010 skulle präglas av värderingar. Jag säger ja tack, gärna det. Bara ni står för era åsikter.

Filmen debatteras flitigt på flera håll, bland annat i den här tråden på byggnadsarbetaren Calle Fridéns blogg UtsiktFrånEttTak. Där försvarar andra centerpartister av den nya generationen de åsikter som förs fram i filmen. Klart läsvärt.

Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar