lördag 28 mars 2009

Klart jobbfrågan blir valfrågan nummer ett!

Tappar hakan när jag hör att Schlingman (moderaternas partisekreterare) sagt att jobben inte blir en avgörande fråga i valet 2010. Det är ett helt enastående uttalande från en stark representant för regeringens största parti mitt i brinnande jobbkris.

I Sverige idag har vi 25 % arbetslöshet bland ungdomar. Det är skrämmande fakta. I hela EU ligger vi näst högst på ungdomarbetslöshet, det är bara Spanien som toppar oss i den ligan. Jag skäms över det. Jag skäms ännu mer över vår regerings ovilja att ta tag i det problemet, de förstärker det snarare genom att inte sätta in åtgärder.

På Arbetsförmedlingar i landet vittnar handläggarna om att ungdomar inte ens tillhör de prioriterade grupperna att jobba med, enligt de direktiv de har fått. Det är obegripligt. Att inte få komma ut i arbetslivet som ung gör att du heller inte får tillträde till vuxenlivet. Du kan inte flytta hemifrån, får inga lån - du får knappt skaffa ett telefonabonnemang om du är utan inkomst. Vilken framtidstro ger vi den generationen där idag en fjärdedel är utan jobb? Nu måste politiken agera, det är redan i elfte timmen. Skärpning regeringen!

Vi socialdemokrater har en stark politik för att minska jobbkrisen och få ut människor i arbete. Vi har sammanställt en "jobblista" som vi gärna tipsar regeringen om. Eftersom de inte har några egna idéer på området så står vi gärna till tjänst - varsågod, här är listan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar