tisdag 31 mars 2009

Jobbkrisen ett faktum, moderatkvinnorna har andra recept..

Idag kom Konjukturinstitutet (KI) med sin rapport om läget inför 2010. En kort sammanfattning är att KI förutspår en arbetslöshet på 10.7 % nästa år, att vart sjätte industrijobb försvinner och att om regeringen inte agerar så minskas antalet jobb under 2009 och 2010 med 300 000. Det är fruktansvärda siffror, och bakom varje siffra döljer sig ett personligt öde för en person som förlorar jobbet och tvingas gå på en A-kasseersättning som knappt är värt namnet.

Lägg till detta att en fjärdedel av alla ungdomar i Sverige är arbetslösa, och att en av de största barnkullarna i modern tid lämnar gymnasiet nu i vår, så ser vi att det är en jobbkris av sällan skådat slag som drabbar oss. Och regeringen gör ingenting. KI föreslår en aktiv arbetsmarknadspolitik, extra resurser till kommunerna (redan i år), och investeringar i samma storleksordning som vi socialdemokrater föreslår.

När kommer den aktiva jobbpolitiken från regeringen? Vad gör de? Ser de inte ens nu, när krisen är ett faktum, att det är allvar?

Idag kom i alla fall ett utspel från Moderatkvinnorna. De lanserar en kokbok. Ni läser rätt. En kokbok, som ska vara deras rivstart på EU-valrörelsen. Vad jag förstår finns där inga recept på hur man kokar soppa på en spik, vilket torde vara vad de förväntar sig av det svenska folket, och heller inga recept för att laga en havererad jobbpolitik.
Vore intressant om någon kunde förklara för dem att vi har ett land i brist på jobbpolitik, inte på matrecept - och att de utifrån den informationen borde prioritera om vad de lägger sin kraft på som politiskt parti i regeringsställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar