onsdag 28 april 2010

Bensinskattehöjning med sans

Sitter och tittar på debatten mellan Anders Borg och Maria Wetterstrand i Aktuellt som handlar om den bensinskattshöjning vi har aviserat idag. Det förvånar mig nästan att Borg ställer upp på en sån debatt, han kan inte annat än förlora den. Vi säger att vi ska höja skatten med totalt 49 öre på fyra år. Det kommer, för en bilägare som kör 3000 mil per år, att handla om 100 kronor i månaden, när det är fullt genomfört 2012. För de som behöver bil för att ta sig till och från jobbet längre sträckor, så höjs reseavdraget och ger full kompensation för skattehöjningen.

Aktuellt gjorde också en tabbe när de lyfter en dagspendlare som kör 20 mil om dagen och frågar vad hon tycker om att förlora 2000 kronor per år - och glömmer nämna att reseavdraget höjs så hon egentligen inte förlorar något alls.. Den journalistiken är under all kritik, och Maria Wetterstrand var lysande när hon påpekade det i sin inledning.

Pendlaren i inslaget säger dock, utan att veta om kompensationen, att hon tycker det var dåligt med en höjning och att det kommer att betyda att det blir något klädesplagg mindre per år, eller att minska på kontot för "gåbortpresenter". Visst är 100 kronor per månad pengar, men det är svårt att kalla det för skattechock, speciellt när det ska genomföras stegvis. Anders Borg öppnar med att säga att det kommer att göra stor inverkan på hushållens ekonomier.

Anders Borg borde ägna en stilla tanke åt hur stor inverkan höjningen av A-kasseavgiften haft på hushållens ekonomi. Eller sänkningen av A-kassa och sjukersättning för de som bor i de hushållen. 100 kronor i ökad bensinskatt för en som ändå kör ganska mycket är inte det som stjälper hushållens ekonomi. Vi måste ta in skattepengar någonstans för att kunna ge folk drägliga livsvillkor och renovera den svenska välfärden som har monterats ner de senaste åren.

Centerpartiet enades förresten i november om att bensinskatten borde höjas med 108 öre. Väldigt bra information om detta på Alliansfritt ikväll. Även centern går ut och kritiserar vårt förslag, trots att de alltså vill höja bensinskatten med mer än dubbelt så mycket som vi i oppositionen.
Pinsamt.

Och ännu tydligare hur dubbelmoralen slår blir det om man dammar av den här artikeln från SvD från början av den här mandatpeioden...

Och Borg borde nog ta ett snack med de sina innan han kritiserar oss..

Uppdaterat:

Mycket media på detta även idag, bland annat i Aftonbladet. Självklart tycker de flesta att man inte ska höja skatten på bensin - det vore ju märkligt om alla skulle jubla åt ökade utgifter.. Det som är intressant att diskutera är ju vad alternativet är.Pingat på intressant.

2 kommentarer:

 1. Miljöpartiets förakt för landsbygdsboende är monumentalt. De som drabbas är låginkomsttagare, barnfamiljer, äldre (som jag själv) och handikappade. Kategorier som behöver bil för att handla (livsviktigt), gå till läkare eller bli skjutsad till hockeymatch.

  Bilen är ren men släpper ut koldioxid. Sverige tillhör ett av världens renaste länder. Utsläppen av koldioxid i det industrialiserade Sverige är bara hälften mot t ex Danmark. Stängde vi av järnverken, skulle vi förmodligen ha lägst utsläpp i hela världen. Men nu ‘är det tagelskjortan , som gäller dock enbart för landsbygden.

  Det är beklagansvärt att socialdemokraterna nu sällar sig till den orättvisa Stureplanspolitiken helt i avsaknad av empati för människor boende utanför tätorten.

  SvaraRadera
 2. Att börja prata om "monumentalt förakt för landsbygdens folk" med hänvisning till en höjning på 100 kronor i månaden under 4 år (för de som kör 3000 mil) är ju faktiskt lågt.

  Får återigen påminna om att alla partier i riksdagen är överens om att koldioxidskatt är effektivt. Den sittande regeringen har höjt bensinskatten under mandatperioden, trots att de gick till val på det motsatta. Då hördes inga protester från de borgerliga gräsrötterna.

  Visst är vi ett förhållandevist "rent" land. Det är inte på något sätt en anledning till att luta sig tillbaka och låta andra göra jobbet. Vi kan mer, vi kan bättre.

  Och - allvarligt. Kom inte och anklaga de röd-gröna för att bedriva "Stureplanspolitik".
  Jag tror alla är fullt medvetna om vilket block det är som har stått för den politiken - med bravur - de senaste åren.

  SvaraRadera