måndag 13 december 2010

Reinfeldts största bedrift?

Läser en väldigt intressant ledare av Kalle Olsson i dagens LT (Jämtland).
Han skriver om vad som kan vara Reinfeldts största bedrift, myten om bidragsfusket, och om varför den lyckades slå rot.
Klart läsvärd, och en debatt som vi måste hålla vid liv. Vi har aldrig accepterat beskrivningen av "bidragsfusket", och vi ska inte göra det. Och det gäller att påminna alla, även Kalle Olsson, att det är försäkringar och försäkringsbedrägeri vi pratar om, inte bidrag.

Det som beskrivs i ledaren är alltså den föreställningen om bidragsfusk som legat till grund för att regeringen fått relativ acceptans för att genomföra de stora försämringar i sjukförsäkringssystemet och försämringar av A-kassan. Hela den politiken vilar på luft, och det är inte svårt att se vad regeringen egentligen gör. När de drog igång bilden av det utbredda bidragsfusket, gjorde de det enklare för sig att genomföra försämringarna. De försämringar som skuldbelägger sjuka och arbetslösa, stämplar dem felaktigt som "bidragstagare", och lägger ansvaret på dem själva att se till att bli friska eller skaffa jobb. Oavsett om det går att bli frisk eller om det överhuvud taget finns några jobb. Det är regeringens "arbetslinje" som de värnar i varje debatt.

Vår arbetslinje bygger på en politik som skapar arbeten genom bland annat att investera i samhällsbygget, och en politik som skapar trygghet för de som är utan arbete under den tiden man söker ett nytt. Det handlar om att skapa utbildningar för de arbeten som finns men som saknar kompetenta sökande. Det handlar om att förebygga sjukdom, förbättra arbetsmiljön och skapa ett anständigt arbetsliv.

Pingat på intressant.

1 kommentar:

  1. Det säger en hel del om alliansens politik när deras största bedrift är ett luftslott...
    //Gydvan

    SvaraRadera