måndag 21 september 2009

"Sänkt skatt - lösning på allt"

Dagens budgetpresentation, eller, nåja, media fick den ju igår, visar återigen vilken syn regeringen har på sin omvärld. Mer ska ges till de som redan har, och ingenting ska ges till de som har mindre. Sverige ska fortsätta att sänka skatterna för de som har jobb, och allt detta ska ske på lånade pengar.

Det är vansinne.

Regeringen förutspår ökad arbetslöshet, och deras egen prognos säger att trots att de skjuter till mer pengar till kommun och landsting, så kommer det att vara 60 000 färre anställda i välfärden 2011 jämfört med 2008. 60 000!! Anledningen till de nedskärningarna är minskade skatteintäkter, och regeringen - fortsätter att sänka skatten.

I förra veckans regeringsförklaring studsade jag till när jag hörde Reinfeldt säga att "Regeringen ska fortsätta sitt arbete med att minska klyftorna i samhället". Klyftorna har ökat. Markant. Och den föreslagna budgetpropositionen, den sista ordinarie budgeten innan valet, gör inget annat än att öka på klyftorna ytterligare.
Regeringen redovisar själva i budgetpropositionen att fattigdomen i Sverige under denna mandatperiod, 2006-2010, ökar med 30 %.
Arbetslösheten i Sverige ökar snabbare än i övriga EU, och ungdomsarbetslösheten har nu passerat 30%.
Den fjärdedel av befolkningen som har de högsta inkomsterna har fått hälften av de genomförda skattesänkningarna.
Den fjärdedel som har de lägsta inkomsterna har bara fått 6% av samma skattesänkningar.

Hur kan man då säga att man försöker minska klyftorna??

Och återigen finns inga krafttag för att möta arbetslösheten. Svaret på alla samhällets problem är - sänk skatten! Inte var det nåt "nytt" med de Nya moderaterna. Men det har ni säkert redan sett.

Det finns många delar av budgeten som är värda att kommenteras, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Detta förtjänar dock en helt egen blogg en annan dag..

Vi Socialdemokrater har en helt annan syn på hur man ska driva ett samhälle framåt. Läs gärna mer om det här, tills vi presenterar vår budgetmotion den 6e oktober.

Fler bloggar om budgeten
Eva-Lenas blogg
Högbergs tankar
Peter Andersson - med rätt att tycka
s-buzz

Läs även andra bloggares åsikter om , ,Pingat på intressant.

4 kommentarer:

 1. Vi har det bättre nu med mer pengar kvar i plånboken samtidigt som sjuka får hjälp att bli friska, arbetslösa får hjälpa att få jobb, unga får flera chanser att studera vidare och pensionerade får möjlighet att tjäna mer pengar än någonsin tidigare samtidigt som vi har en välfärd som är helt intakt och i många fall bättre än under den rödgröna regimens tid.

  Så ja, sänkta skatter - vilket gör att fler får chans att jobba - är lösningen på de flesta problem i samhället. Det är ju det ni själva försökt er på under 12 år av global högkonjunktur men misslyckats med pga av att ni tvingat ur folk världens högsta skatter!

  När ska ni inse att socialdemokrati i den form den är idag inte fungerar?

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är trist att du väljer att vara anonym, och brukar inte alltid kommentera anonyma inlägg - jag tycker det är rakare att man står för sina åsikter med namn. Den här gången tänker jag dock ge en liten kommentar.

  Visst har en del av oss fått mer i plånboken. Dock långt ifrån alla. Och Anders Borgs kommentar i gårdagens Agenda "Jag har väl fått som de flesta, ca 23 000 mer per år" är faktiskt ett hån mot många, både låginkomsttagare som fått lägre skattesänkningar, men framförallt för de föräldralediga, sjuka, arbetslösa och pensionärer som inte fått en krona. Dessutom har faktiskt utgifterna ökat för många, i glesbygden blev fastighetsskatten högre än tidigare med den nya reformen.

  De sjuka blir inte friskare av att bli utslängda ur sjukförsäkringen och hänvisade till arbetsförmedlingen. De arbetslösa får inte nya jobb för att A-kassan sänkts. Unga får inte fler chanser att läsa vidare nu, antalet högskoleplatser hade varit fler med en socialdemokratisk regering. "Pensionerade får möjlighet att tjäna mer pengar än någonsin tidigare"?? Vilket påstående! Med 12% arbetslöshet kan jag inte påstå att pensionärerna kommer att få det lätt på arbetsmarknaden.

  Ditt anonyma inlägg gör mig bara mer övertygad om att en socialdemokratisk politik verkligen behövs.

  SvaraRadera
 3. Thomas, elektriker med jobb22 september 2009 16:34

  Anonym skriver att arbetslösa får hjälp att få jobb. Det syns då inte i statistiken, framför allt inte bland ungdomar. Det är patetiskt att kalla regeringens politik för arbetslinjen. Arbetslöshetslinjen vore mer rätt.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte personligen att Sveriges problem skulle lösas oavsett vilket parti som sitter i regeringen. Däremot värkar det som att ni i oppositionen ständigt klagar letar fram statestik och fakta på hur "dåligt" regeringen sköter sig. Men för tusan kom med några gemensama fastställda beslut själv. Mycket snack lite verkstad, jag vill inte ha massa utredanden eller beslut i Oktober månad. Ni är inte enligt mitt tycka pålitliga jag tror aldrig i hela min värld att ni skulle lyckats bättre. För ni klarade det ju inte ens sköta ett bra jobb när det var högkonjuktur i tolv år. Ni brister på det politiska men har Sveriges befolkning under ett känslomässigt järngrep. Men förhoppningvis kommer befolkning inse att ni bara är en massa blaja och rösta blått - rösta höger - rösta MODERAT!

  SvaraRadera