onsdag 2 mars 2011

Nytt spår i jordbrukspolitiken!

I dag så skriver jag tillsammans med ett par kollegor från riksdagen och från EU-parlamentet om behovet av ett nytt spår i EUs jordbrukspolitik på DN-debatt

Anledningarna är många. EUs jordbrukspolitik är i stort behov av reformering. Helst skulle vi vilja fasa ut alla stöd och marknadsanpassa politiken, men det är det inte just någon annan som vill i EU. Då får man tänka strategiskt.

Den svenska regeringen med landsbygdsminister Erlandsson i spetsen tänker allt annat än strategiskt just nu. Man vill avreglera allt, och man vill göra det nu. Erlandsson har inte gjort någon konsekvensanalys av vad det skulle innebära för det svenska jordbruket med en snabb avreglering, men han driver det ändå. Det säger egentligen två saker.
1) Erlandsson tror inte själv att det kommer att gå igenom
2) Man väljer att sätta sig i ett hörn med en åsikt som ingen annan delar, och man förlorar därmed påverkansmöjligheten.

Och inte har man någon strategi för något annat.

Det har däremot vi socialdemokrater. Tillsammans med vår svenska s-grupp i EU-parlamentet så har vi skrivit en rapport som ganska grundligt beskriver vår syn på EUs jordbrukspolitik, och vilka vägar vi vill gå för att göra den rättvis och mer begriplig.

Varsågod, Eskil Erlandsson. Läs och ta till dig. Vi har sökt samarbete med regeringen i den här frågan under en hel mandatperiod, men det enda vi har fått är att delta ett par gånger i en informationsgrupp, där statssekreteraren har berättat hur regeringen tänker göra. det är knappast vår syn på samarbete. Därför har vi tagit eget initiativ och lägger nu fram våra tankar. Förhoppningsvis kan regeringen ta till sig något av detta, då de själva inte verkar ha jobbat på någon egen strategi.

Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar