söndag 27 februari 2011
Livegen på jobbet.
Sitter och tittar på Dokumet inifrån på SVT2 om "generationen utanför". Ett antal ungdomar berättar om hur de fått jobb på Mc Donalds och blivit utnyttjade på ett sätt som är helt obegripligt. Vad är det för första möte unga ska ha med arbetsmarknaden? Att måsta sitta av tiden, på arbetsplatsen, utan lön - i fall arbetsgivaren kanske kommer på att de kan behöva nån senare.. Jisses. Jag har jobbat i hotellbranschen, jag började jobba där heltid redan som 16-åring. Då tyckte vi att det var nog så orättvist med den för branschen unika anställningsformen "extra vid behov", som gjorde att många inte visste riktigt från dag till dag vad som gällde. Den anställningsformen användes på vår arbetsplats framförallt under helger och somrar. Visst fanns ställen som utnyttjade de anställda - men det var långt ifrån det som visas på TVn just nu. Att vara livegen sin arbetsgivare skapar inte bättre arbetsplatser. Dåliga arbetsplatser ger dålig stämning och därmed dålig service. Att det ska vara så svårt att se? Arbetslivets villkor är vår största utmaning vid sidan av arbetslösheten, enligt mig. Och de hör ju ihop. Ju högre arbetslöshet, ju sämre blir villkoren i arbetslivet. Arbetsgivaren ställer högre krav (nej, inte alla, men de flesta) när man vet att det är lätt att byta ut personalen. Personalen känner sig tvugna att gå med på försämringar, eftersom utsikten att riskera arbetslöshet är katastrofal. För att kunna ställa mat på barnens bord när man kommer hem är man villig att offra ganska mycket. Och som ersättningsnivåerna i A-kassan är nu, så är det ännu värre än förut. Dessutom är fackföreningarna väldigt försvagade, även det en medveten politisk strategi från vår borgerliga regering. Man skulle kunna kalla det utpressning. Ska du ha jobbet kvar får du ställa upp på att sitta här på jobbet utan lön tills vi behöver dig. Annars kan du (i bästa fall) söka dig till A-kassan, med påföljd att du inte har råd att köpa mat, stövlar eller avgiften till friluftsdagen för dina barn. Det är ingen slump att vi har hamnat här, tro inte det. Politiska beslut ligger bakom höjda a-kasseavgifter. Politiska beslut ligger bakom sänkta A-kasseersättningar. Politiska beslut ligger bakom att nästan en tredjedel av ungdomsgenerationen är utan jobb. Man kan ta politiska beslut som skapar jobb. Det har vi föreslagit ända sedan krisen kom. Men vår regering är inte intresserad av det. Varför ifrågasätts inte det mer? Av fler? Av er? Pingat på intressant.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Helene:
SvaraRaderaVi saknar helt partiledning just nu. Jag saknar så förtvivlat en Olof Palme eller en Göran Persson till exempel. De skulle inte vara tysta.
Varken Mona S eller Ibrahim B säger flaska. Det är en månad tills det ska väljas nytt folk. Fattar inte varför de inte jobbar ända in i kaklet de där båda.
Du har så rätt ! ( som alltid :-)
SvaraRaderajag var i England i början av 2000-talet och fick då träffa ett gäng unga som jobbade på snabbmatsrestauranger som berättade att de fick veta när de skulle komma till jobbet och där skulle de sitta på en stol tills de behövdes det kunde få jobba i tio minuters pass eller flera timmars pass eller om det var en riktigt dålig dag inte alls.När jag kom hem till Sverige och berättade detta så sa alla det är ju rena 1800-tals regler det kommer aldrig att hända här ! Och se nu är det här !!!
Det finns mycket mer jag sett och upplevt under mina år då jag jobbade fackligt på europanivå och jag hoppas att det avarter jag såg inte kommer hända här! Men då måste vi förstå att alla de kamper vi vunnit inte är för alltid vi måste alltid stå upp och kämpa för att ens bibehålla det vi har och vill vi komma framåt ja då är det dax att börja nu !
Och jag hoppas och tror att det är många fler än du och jag som tror på att en annan värld är möjlig!! Ordet tillsammans säger ingenting men betyder allt för att vi ska lyckas!
Helena Proos
Helena, du är så klok, och har så rätt. (som alltid :-)
SvaraRaderaVäldigt bra skrivet!
SvaraRaderaJag ser heller inte hur en mer osäker arbetsmarknad, sämre villkor i arbetslivet och en sämre psykosocial arbetsmiljö skulle ge fler jobb. Det har ju sagts att "det är bättre att ha en fot inne på arbetsmarknaden", men den foten riskerar ju också att trampas på. Och det ser vi ske idag...
Kanonbra inlägg! Har du förresten läst mina inlägg http://hbt-sossen.blogspot.com/2010/10/anstallningsnummer-2997.html och http://hbt-sossen.blogspot.com/2011/02/vaktare-och-manniska-utdrag-fran-en.html
SvaraRadera