lördag 19 juni 2010

En mänsklighetens katastrof i skuggan av bröllopet

Ibland blir det bara för äckligt tydligt hur sjuk vår värld är och hur skadade våran människosyn har blivit. När jag scrollat mig förbi alla bröllopsrubriker - vilket tar sin lilla tid - så kan man finna följande artikel i bland annat SvD. Är det inte en av de största katastroferna i mänsklighetens historia, så vet jag inte vad som kvalar in där.

77 miljoner människor i Bangladesh har exponerats för arsenik i sitt dricksvatten och riskerar dö i förtid. Forskning visar att det till och med är med största sannolikhet de dör i förtid. Forskning? Frågar sig då vän av ordning, hur kan man veta det? Jo, för katastrofen inträffade på 70-talet, och amerikanska forskare har ägnat åratal åt att se vad utfallet ska bli.

Jag vill inte påstå att jag hinner följa utvecklingen i hela världen. Tvärtom. Men jag tror att jag har en hyfsad koll. Och detta har jag inte hört talas om. Däremot får jag direkt veta om tjugo personer blivit matförgiftade på en semesterresa någonstans. Om de är svenskar.

77 miljoner??

Visst är det kungabröllop. Och visst har det kommit en SKOP som ger oss i oppositionen en väldig majoritet i riksdagen. Men borde inte detta toppa nyheterna ändå? Eller borde man kanske ha väntat med att lägga ut nyheten till i morgon eftersom man vet att den överskuggas av bröllopet. Eller, för guds skull, varför har det inte toppat nyheterna varenda dag i trettio år? Eller åtminstone en dag??

Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar