onsdag 2 december 2009

Jag har KU-anmält Maud idag

För ett år sedan invigde Maud Olofsson en vindkraftpark i Piteå kommun, där man har planerat för 1100 vindkraftverk. Invigningen skedde under pompa och ståt, med champagne och nedgrävning av tidskapsel. Projektet kommer, om det genomförs, att resultera i en av europas största vindkraftparker.

När Olofsson stod där och höll sitt tal var dock inte miljöprövningen klar i regeringskansliet, och det är den inte än idag. Det fanns inget formellt tillstånd för bygget över huvud taget.
Något som också sticker i ögonen är att av de sju anställda på företaget Svevind, det företag som ska bygga parken, är Maud Olofssons son.

Av naturliga skäl har detta lett till en hel del spekulationer kring om hur det hela har gått till, och varför vår näringsminister inviger något i förtid - inte minst på grund av de olika meningar som råder i bygden om vindkraftparkens vara eller icke vara. Självklart måste man lyssna in allas synpunkter och göra en korrekt bedömning innan man har den officiella invigningen.
Dessutom har Olofsson uttalat att "Jag kommer att göra allt för att snabba på beslutet". Något hon nu inte minns att hon har sagt.
Ett uttalande som kan anses vara något märkligt.

Med anledning av de spekulationer som skett så har jag lämnat in en KU-anmälan på Maud Olofsson, så att ärendet får granskas och alla fakta kommer fram.

Läs gärna mer i Aftonbladet

Pingat på intressant.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 kommentarer:

  1. Andreas Sjögren2 december 2009 14:55

    En inte allt för ovanligt sätt att hantera politik på den ryska sidan av gränsen. Om hon nu ska ägna sig åt lobbyverksamhet så kan hon väll anlita något bolag som gör det åt henne som alla andra eller är hon för ekonomisk för detta.

    SvaraRadera
  2. Sverige borde göra som flera andra EU länder (Finland, Tyskland, Spannien, m.fl) införa Feed In Tarifs (FIT) för förnyelsebara engergikällor för el, som exv vindkraft. Finland garanterar 82.5 Euro per MWH och Tyskland höjde nyligen sin garanti till 92.5 Euro per MWH. Då vet alla vindkraftbyggare vad dom får betalt för elen framöver. Nuvarande system med elcertifikat, råelpris och kronkurser gör att villkoren i lågkonjunktur blir helt annorlunda än i högkonjunktur!

    SvaraRadera