tisdag 2 juni 2009

Skenhelig höger tappar mark

Läser om senaste opinionsundersökningen från Novus på Politikerbloggen och kan bara konstatera att det känns som att den stämmer överens med verkligheten. Moderaterna rasar, Socialdemokraterna går framåt, och C och Kd är nere på 4-5 %.

Jag har inte träffat en enda människa ute i valrörelsen som säger att de ska rösta på något Alliansparti, trots att jag har träffat flera som röstade på dem i senaste riksdagsvalet. Besvikelsen är stor, och på arbetsplatserna diskuteras kollektivavtalens framtid - det har framgått med all önskvärd tydlighet att den här regeringen inte tänker lägga två fingrar i kors för att säkra den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Reinfeldts desperata utspel, som Centerpartiets Lena Ek har repriserat dagligen, om att de svenska kollektivavtalen inte är hotade klingar ihåligt.
Lena Ek hävdade i P1 igår att Lavaldomen STÄRKER de svenska avtalen, och att det bara är Sahlin och Ulvskog som söker konflikter där de inte finns.
Lågt. Mycket lågt, och faktiskt pinsamt uttalande. En samlad europeisk fackföreningsrörelse, och en samlad europeisk socialdemokrati står bakom det svenska partiets ställningstagande. Är inte det bevis nog?

Eller som dagispersonalen jag träffade i Sorsele igår resonerade, om det nu inte finns något hot mot den svenska kollektivavtalsmodellen, varför kan inte svenska regeringen ändå gå oss till mötes i våra krav om att säkerställa den så att alla blir nöjda?

Mitt svar är enkelt. De vill inte säkerställa den. de har aldrig velat det tidigare, och ingenting har förändrats. Moderaterna är samma gamla moderater som de alltid har varit, det är bara det att de inte törs stå för det längre.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Pingat på intressant.

4 kommentarer:

 1. Så sant som du har skrivit, de ÄR SKENHELIGT!

  Jonas

  SvaraRadera
 2. och det konstiga är att de kommit undan med det så här länge...

  SvaraRadera
 3. Eric Jacobsson3 juni 2009 kl. 07:13

  "Jag har inte träffat en enda människa ute i valrörelsen som säger att de ska rösta på något Alliansparti" Inte riktigt sant! Tror iaf någon var tveksam till Socialdemokraterna i en byggbarack på Västerslätt! :-)

  SvaraRadera
 4. Haha, jo, visst var han tveksam - men han lät ändå som att han kanske kunde tänka sig att rösta på s i parlamentsvalet, för kollektivavtalens skull..

  SvaraRadera