torsdag 7 maj 2009

Fjälljaktsdebatten fortgår..

Förra veckan hade jag en kammardebatt om jakt och viltvård, som till allra största delen handlade om fjälljaktsfrågan. Läste idag med intresse Svenska Jägareförbundets Daniel Lignés blogg om debatten och inser att borgarna börjar ligga allt sämre till hos jägarna.

Under tiden sedan regeringen ändrade reglerna om vem som har tillgång till jakt i fjällen - eller snarare vilka regler som ska gälla kring tillgången - så har vi debatterat frågan ett antal gånger. För de som inte har följt debatten finns mer information här och här I grunden handlar det om att regeringen år 2007 bestämde sig för att öppna upp för alla jägare inom EU att jaga i de svenska fjällen med samma förutsättningar som de jägare som bor i Sverige. Det är väldigt vanligt att man har regler som gynnar de i landet boende jägarna, men regeringen var rädd att bli osams med EU, som man sa, och ändrade därför reglerna. Konsekvenserna av beslutet är tydliga och negativa, och går att läsa mer om i kammarens protokoll här och här, om man skrollar ner i texten.

Regeringens företrädare har haft det minst sagt svårt att slingra sig i debatten. Först skyllde man på att man eventuellt, kanske bröt mot en paragraf i tjänstedirektivet. När det argumentet var nedargumenterat började man skylla på andra paragrafer. Och så vidare. Nu, i förra veckans debatt, så börjar det komma andra argument framkrypandes. Nu handlar det om att man vill gynna det lokala näringslivet, vilket är en häpnadsväckande tankevurpa av människor som ändå anses kompetenta nog, av vissa, att styra landet. Uppenbarligen vet man inte så mycket om jaktturism. Vem vill köpa jaktupplevelser för dyra pengar som alla har tillgång till ändå?

Nu vet vi i alla fall hur regeringen egentligen tänkte när de fattade beslutet, och vi kan återigen konstatera att de tänkte fel. Om detta är alla överens, utom regeringen.

Pingat på intressant, .Läs även andra bloggares åsikter om

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar