lördag 22 januari 2011

Veckans citatsamling. Jisses.

Den här veckan var den första veckan i år som riksdagen var öppen. Sommaren var lång och semesterlös för de flesta politiker, och många har nog passat på att vila upp sig över julhelgerna - så även jag. Det gör att vi är extra ivriga när vi är tillbaka, och det har sannerligen märkts, inte minst hos de borgerliga ministrarna, som verkar slåss med varandra om att få uppmärksamhet. Med följd att de fäller det ena märkliga uttalandet efter de andra för att "tydliggöra" sin politik. Eller otydliggöra, enligt Billströms modell.

Jag har samlat på mig några citat som jag gärna delar med mig från veckan som gått.

Finansmarknadsminister Peter Norman i nyheterna i torsdags: "Bostadskrisen är upp till den enskilde individen att lösa"

Känns som att kommentarer är överflödiga till den.

Biståndsminister Gunilla Carlsson på torsdagens frågestund i riksdagen: "Jag är stolt över den svenska regeringens biståndsreform"

Här nedan en affisch från årets Almedalsvecka, som jag tar mig friheten att påminna om


På frågestunden säger även Billström, detta innan hans fadäser i nyheterna längre fram på dagen att "det "bara" är 800 irakier som har tvångsutvisats sedan 2008".
Var går gränsen för att det blir för många som utsätts för mänskligt lidande? Finns det en siffra på det hos regeringen?

Billström och Bildt är i ordentligt blåsväder efter avslöjandet från Wikileaks om deras samtal om irakiska flyktingar. Billströms fullkomliga oförmåga att hantera det gör inte saken bättre. Någon måste kommentera det, det är obegripligt om de kommer undan med att tiga ihjäl det. Om det finns ett uns av sanning i de diskussioner som förts så måste det komma fram. LUF kräver Billströms avgång. Som vanligt verkar Bildt klara sig undan utan en skråma. Ingen som reagerar på det?

På torsdagens frågestund hör jag också socialförsäkringsminister Ulf Kristersson svara på en fråga om när sjukförsäkringen ska förbättras, som de lovade så sent som för en månad sedan, och då säger han att sjukförsäkringen nu är "framgångsrik, förädlad och mycket bra"
Det gjorde mig närmast illamående. Han sa också att det är "hälften så många som är sjuka hälften så länge" och nämner det som en stor framgång. Om man frågar de utförsäkrade hur de mår, eller alla de som nu tvingas gå sjuka på jobbet för att man inte har råd att köpa mat till familjen annars, så är det knappast en "förädlad" sjukförsäkring.

Men det är klart. Statistik ser ju bättre ut, om man slänger ut de staplar man inte vill ha där.

Samma sak pratade ju statsminister Reinfeldt om i partiledardebatten i onsdags, när han sa att "När ohälsotalen sjunker, sjunker även kostnaderna". Det han menade var att "när vi har slängt ut de sjukaste blir det billigare för staten".

Reinfeldt tackade dessutom alla som hjälpt landet ur krisen, och lät som att han verkligen menade att allt är bra nu, budgeten i balans. Vi har idag massarbetslöshet i Sverige. Vi har en barnfattigdom som ökar, och som är fullkomligt ovärdigt ett rikt land som vårt. Vi har utförsäkrade människor som lämnat hus och hem för att klara sig.

Och Reinfeldt är helt nöjd med hur bra det går för Sverige. Han borde skämmas.

Maud Olofsson blev också intervjuad i veckan. Hon kritiserade där också ett eventuellt sjätte jobbskatteavdrag, men hon gjorde det lite mildare än sina regeringskollegor. Hon tyckte det kunde vara ok om det hade en "jämställdhetsprägel". Hennes lösning på detta skulle vara att sänka den statliga skatten. Jag höll på ramla ur soffan.

Mycket kan man ju säga om vår näringsminister, men jag trodde ändå hon hade någon slags koll på hur lönerna är fördelade mellan män och kvinnor i det här landet. Det hade hon inte. Alliansfritt reagerade likadant och kom med följande förtydligande.

Kan faktiskt inte heller undanhålla er denna intervju från ABC-nytt. Stockholms idrottsborgarråd försöker svara på frågor, och man förstår nu att hon och Billström troligen gått samma medieträningsutbildning.


Med detta axplock ur veckans händeser så önskar jag er en fortsatt trevlig helg!


Pingat på intressant.

2 kommentarer:

  1. I veckan som gick så funderade jag faktiskt på att om 10 år så kommer nog någon att ge ut en bok med "roliga" citat från alliansåren 2006-2014. Där är så många märkliga uttalanden så att man kan göra en serie böcker om citat om sjukförsäkringen, ekonomi, försvaret osv osv.
    ;)
    Gydvan

    SvaraRadera
  2. Haha, ja jisses. Jag har en förmåga att skriva små, små lappar fulla med citat från varenda kammardebatt. Slänger nästan allt efteråt, men jag kanske borde skaffa en skolåda att spara alla i..

    SvaraRadera