fredag 9 juli 2010

Littorinaffären hot mot demokratin?

Precis som alla andra här i Almedalen så läser jag och spekulerar en del kring Littorin-affären, det är omöjligt att undvika. Det går många rykten, och jag hoppas sannerligen att de är falska. men det är egentligen inte frågan om vad han egentligen har gjort/är misstänkt för som ger mig mest funderingar. Det lär visa sig i sinom tid, har jag en känsla av.

Nej, det är en del andra frågeställningar som riktigt, riktigt stör mina tankar. Det ena är det som Kulturbloggen skriver om idag. Är det ok av en tidning att leka polis och samla bevis utan att lämna informationen vidare förrän publiceringstillfället är det bästa? Har de lämnat uppgifterna vidare nu? Visste verkligen statsministern om detta? Om det är så allvarligt att Littorin avgår, borde han då ha fått vara minister om vetskapen fanns? Frågor som är oerhört svåra att svara på om vi inte får upp fakta på bordet, men som det känns som att vi måste få reda på. allt annat kan ju ses som en mörkläggning på hög nivå.

En annan - enligt mig oerhört allvarlig fråga är; Har media slutligen tagit på sig rollen att äga makten till fullo? Om det nu är så att en redaktion kan berätta för en minister vilken information de har, och dessutom inte berätta den om ministern avgår, så känner jag en väldigt stark obehagskänsla för nästa steg. Är det otänkbart att en redaktion ringer en minister, berättar vad man har, och låter ministern välja om de ska avgå mot tystnad, eller stanna kvar och bli utsatt för det berömda drevet? Hur hamnar vi i den etiska diskussionen då? Ingen vill utsätta sina nära och kära för "drevet" om man kan undvika det.

Men makten ligger väl hos folket i ett demokratiskt land. Eller?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Pingat på intressant.

10 kommentarer:

 1. Den som har "rent mjöl i påsen" har väl inget att frukta? Tycker du kanske att man ska skydda korrupta politiker?
  göran johansson

  SvaraRadera
 2. @Göran
  Nej, hon menar att ifall man har anklagelser mot en minister som man delger denna och sen berättar för omvärlden att man har gjort detta - då blir det sjukt märkligt att inte berätta om vilka anklagelserna är. Detta instämmer jag i.

  Jag tycker Aftonbladet beter sig oetiskt och oanständigt, och detta trots att jag - tro mig! - inte är en anhängare av Littorin.

  SvaraRadera
 3. Fina hundar.

  Att som minister bryta mot lagen aer inte speciellt klurigt.

  Anklagelsen Aftonbladet kommer med finns att laesa mellan raderna. Tycker att rapporteringen aer helt ok.

  En offentlig person tar den risken. Man kan inte enbart faa all positiv publicitet.

  Korruption, prostitution, vaaldtaekt, skattefusk, folkmord... Allt ska ha konsekvenser och medias uppgift aer att bevaka och luska och rapportera.

  Bra jobbat Aftonbladet!

  SvaraRadera
 4. @Anonym:
  Den som har rent mjöl i påsen har alltid något att frukta, annars skulle inte media ha etiska regler.

  Finns det ens rent mjöl där ute? Jag tvivlar.

  Håller fullständigt med om att Aftonbladet bör sluta mjölka det här och tala ur skägget.

  SvaraRadera
 5. Det finns en mycket enkel lösning. Det är att SOL helt enkelt berättar sanningen. Sen finns det inget att "mjölka". Löjligt att lägga detta på AB. SOL har gjort något olagligt med fängelse på straffskalan. Vad tycker moderater om brott och straff nu igen? Att det daltas för lite med kriminella?

  SvaraRadera
 6. Mycket bra skrivet. Aftonbladets beteende i hela den här soppan är mycket märkligt och kommer förhoppningsvis bara att slå tillbaka mot dem själva i slutändan.
  Mycket obehagligt att en tidning kan "avsätta" en minister enbart med hjälp av hemliga påståenden. Den socialdemokratiska tidningen Aftonbladet väljer att gå ut med det här mitt under Almedalsvecken och när det är ett par veckor kvar till valet. Detta trots att de har suttit på dessa uppgifter en längre tid.

  Man behöver inte vara konspiratoriskt lagd för att tycka att det var "bra tajming".

  SvaraRadera
 7. Jag är sjukskriven sedan 4 år tillbaka på grund av mobbing från mina kollegor i en tjänst hos Landstinget i Gävleborgs Län. Sven Åke Littorin har bidragit till att jag som sjukskriven förut kunde ha en behaglig tillvaro till att nu leva med kniven mot strupen. Jag blev t. ex. kallad "Flemming" och "kussimurran" av mina kollegor. Vill ni moderater leva i ett sådant samhälle? Nej, tänkte väl det. Sjuksrivna kan vi alla bli! Tänk på det ni människoföraktande moderatslynglar där ute!

  SvaraRadera
 8. @Anonym:
  "Sjysst regering ni har här. Synd om något skulle... hända med den."

  Mjölka i det här sammanhanget betyder att jag tycker att AB verkar vilja göra en sommarföljetong av det här med sitt 'tihi vi har en hemlis'. På slutet får vi veta vem som gjorde det...

  De hänvisar till att de inte vill avslöja något då SOL inte längre är en offentlig person, samtidigt som de självklart vet att deras agerande bidrar till ryktesspridning, och säljer lösnummer.

  Att säga sig vilja måna SOL:s integritet är bullshit, imho. Har de sagt A ska de säga B, annars får vi 'some say...' nyheter a la Fox News.

  Vad gäller timingen... Tja, det är inte första gången mediautspel från ena eller andra hållet får politiska konsekvenser. Man minns ju drevet efter Lars Danielsson, t ex, ivrigt påhejat av allianspolitiker (som sedan hemligstämplade rubbet - kul, eller hur?)
  Hellre medier som publicerar saker som är besvärliga för det ena eller andra politiska lägret, än medier som hänsynsfullt håller tyst och skyddar makten.

  Att AB sedan gärna klämmer åt Alliansen, medan Expressen, DN och SvD gärna angriper de rödgröna är som det är.

  SvaraRadera
 9. Om nu SOL gjort något opassande, som används av ex-frun i vårdnadstvisten, så förstår jag inte hur det kan bli värre av att publicera det hela. Påverkas domstolen av att allmänheten känner till vissa saker? Dom ska väl ändå väga ihop trovärdiga fakta vid lämplightsbedömningen, inte huruvida den ena eller andra parten hamnaar långt ned i någon slags popularitetstävling?

  SvaraRadera
 10. Aftonbladet kan inte lämna över uppgifterna till polisen hur som helst, då bryter de mot det grundlagsskyddade källskyddet.

  SvaraRadera