torsdag 15 april 2010

Där står han, Borg, och är nöjd.

Det finns som vanligt väldigt mycket att skriva om när vi har budgetdebatt. Många bloggare har analyserat förslaget från alla håll och kanter, och längre ner finns länkar till en del av dem. Där kan säkert den intresserade hitta alla siffror och fakta, så jag tänker inte dra allt här. Jag tar ett annat spår.

Jag satt i kammaren och lyssnade på debatten någon timme innan jag gick därifrån i ren frustration över nivån och tonläget i debatten. När Borg höll sitt anförande trodde jag nästan inte mina öron. Han försöker verkligen låta påskina att regeringen fört en lyckad politik. Men han låter inte lika brinnande som förut, och det är inte så svårt att lista ut varför - han tror inte längre själv på det han säger. Det är klart att de inte har lyckats. Varför inte erkänna det? De tog över ett land med 70 miljarder i överskott i budgeten. De lämnar ifrån sig samma land med ett underskott på 70 miljarder. Dessutom ett land där sysselsättningen minskat med 100 000, där ungdomsarbetslösheten är näst högst i hela EU, där socialbidragen ökat med 30%, där utanförskapet har ökat med 70 000. Och ett land där de rika fått höga skattesänkningar på lånade pengar.

Där står han, Borg, och är nöjd.
Han borde skämmas. Alla arbetslösa, sjuka och utförsäkrade, alla som tvingas till socialen och får sälja hus och hem för att få hjälp, alla pensionärer måste känna sig hånade av hans ord.

Budgeten innehåller ingenting för att förbättra läget för de arbetslösa. Inga jobbskapande åtgärder alls. Däremot står det tydligt att regeringen räknar med ökad arbetslöshet. Han glömde visst nämna det i debatten idag, Borg.
När han dessutom försöker angripa Östros med att vi skulle skapa ett "jobbstopp" vid ett regeringsskifte, så lyser plötsligt nästan ett löjes skimmer över debatten. Sällan har vi sett ett så effektfullt "jobbstopp" som det vi upplevt nu. Och inte en krona i denna budget - heller - för att skapa arbetstillfällen. Det är inte bara finanskrisen som skapat arbetslösheten. Det är också frånvaron av jobbskapande åtgärder. Misstagen att låna till skattesänkningar, som leder till fler uppsägningar i den kommunala sektorn, istället för att låna till infrastrukturssatsningar, klimatinvesteringar eller annat, som faktiskt SKAPAR jobb.

Den här regeringen har haft många valmöjligheter att göra Sverige bättre för alla. De har inte valt den vägen. Det är i sig inte förvånande, med tanke på vilken ideologi som driver dem. Det som gör mig rent ut sagt förbannad är att de inte erkänner det, utan försöker få det att låta som att allt är bra och kommer att lösa sig själv.

Måtte sanningen ha lyst igenom varenda TV-ruta idag. Vi behöver en ny regering, en regering med jobbpolitik, med jämlikhetspolitik - och, inte minst - vi behöver en regering med självförtroende och självinsikt.

Veronica Palm skriver på samma tema
Fler om budgeten finns här, här och här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar