fredag 16 oktober 2009

oseriös moderat debatt

Kan inte låta bli att delge er en debattartikel jag hade inne för ett par dagar sedan som svar på en lokal moderats insändare. Överlag tycker jag att vi låter borgarna komma undan för enkelt i lokalmedia, osäkert varför. Ofta känner jag själv att deras argument är så otroligt bleka, och att det därför inte känns värdefullt att svara. Men då blir ju reultatet att de får stå helt oemotsagda, vilket inte alls är bra. Han som skrev denna insändare är en av de mer aktiva skribenterna i våra lokaltidningar i Västerbotten. Han har bland annat skrivit om att bara LO avslutade sitt facklig-politiska samarbete med (S) så skulle de kunna sänka medlemsavgifterna, och medlemmarna skulle komma tillbaka till fackförbunden. Han tror alltså att de stackars kronor det handlar om skulle uppväga den moderatledda regeringens höjningar av avgifterna - som ju handlar om flera hundra kronor..

Nåväl, nu var det inte det den här bloggen skulle handla om, utan det är den här insändaren , med minst lika osakliga, osmakliga argument, som jag svarat på med följande text;

Jag kan förstå att Edward Riedl ”sätter morgonjuicen i vrångstrupen” (debattsidan den 8/10) när han läser VFs ledarisda. Det borde han göra. Där, om inte annorstädes, får man reda på vilken politik som förs av den sittande regeringen, och hur orättvist den slår i samhället. De som redan har får ständigt mer, och de som inte har, de får ständigt mindre. Självklart ska en regering som står för en sådan politik klara av att både utstå granskning och belysning av den förda politiken. Märkligt vore det annars. Självklart är också att borgerliga företrädare vill debattera det som skrivs, men då förvånas jag verkligen av det mindre seriösa sättet Riedl här har valt att göra det.

När Riedl attackerar Mona Sahlin som ”den stora busen”, med anspelning på den gamla kontokortsaffären, når han dock ett lågvattenmärke i den politiska debatten. I samma veva säger han att det ”fanns personer bland de nya ministrarna som gjort tvivelaktigheter i sitt tidigare liv. Men dessa har avgått”. Snacka om motsägelsefullt. Visst fanns det borgerliga ministrar som fick avgå ganska omgående, men många sitter fortfarande kvar trots tvivelaktigt beteende. Eller tror Riedl att vi har glömt det? Att ha svart arbetskraft boende i källaren hemma (Borg), eller inte betalat TV-avgifter (Billström), eller ”råkat handla kläder med regeringskortet” (Adelsten-Liljeroth) är visst lite i jämförelse med en Toblerone på fel kort för en halv evighet sedan. Nog tycker jag att det är lågvattenmärken att dra upp den här typen av argument, men när Riedl nu gör det så ska han inte få stå oemotsagd.

Och visst siade Nuder, till skillnad från Borg, tidigt om en annalkande finanskris. Om detta kan man säga vad man vill. Mer konkret blir det dock i debatten mellan Borg och Östros så sent som i april 2008, när Östros varnade för den ekonomiska utvecklingen. Borgs numer bevingade svar var, citat ”Lyssnar man på Östros är det lätt att få intrycket att Sverige står inför en allvarlig nedgång, kanske en depression, med massarbetslöshet, hög inflation, chockhöjda räntor och förödda statsfinanser”.
Men nu lyssnade inte Borg på Östros. För Borg ansåg sig veta bäst, och körde på med en politik för högkonjunktur, trots att vi var på rak väg in i det motsatta.

Till sist i sin artikel beklagar sig Riedl för att de får utstå ständig kritik över den förda jobbpolitiken. Dessutom försöker han påstå att det är ett faktum att utanförskapet nu är lägre än under det socialdemokratiska styret. Det är att fara med ren osanning. Riksdagens utredningstjänst har nyligen tagit fram siffror på utanförskapet, baserat på exakt samma beräkningssätt som Moderaterna använde innan valet 2006. Enligt de siffrorna har utanförskapet ökat med 70 000 personer sedan valet 2006. Då det var det stora löftet från Moderaterna i valrörelsen att bryta utanförskapet, så är det väl inte märkligt att ni nu får kritik för ert misslyckande? I sammanhanget kan man också konstatera att den information som tidigare var ganska omfattande på Moderaternas hemsida om utanförskapet, helt enkelt är raderat efter 2008. Det är visst inget man vill lyfta längre.

Edward Riedl efterlyser saklighet och nyans på VFs ledarsida. Jag efterlyser detsamma från Riedl själv.

Helén Pettersson
Riksdagsledamot (S)
Umeå
Pingat på intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar